pripreme za uskrs

Papa predvodio misu za Veliki petak uoči procesije u Koloseju

29.03.2024 u 19:07

Bionic
Reading

Papa Franjo predvodio je misu za Veliki petak u bazilici svetog Petra, uoči noćne procesije Križnog puta u rimskom Koloseju

Franjo će na Veliku subotu predvoditi vazmeno bdijenje, a zatim će u nedjelju voditi uskrsnu misu te će pročitati svoju poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu), što Papa čini dva puta godišnje sa središnjeg balkona na Trgu svetog Petra.

Osamdesetsedmogodišnji Papa koji ima respiratorne probleme i poteškoće u kretanju, izgledao je bolje ovoga tjedna, navodi Reuters.

Na misu na Veliki petak stigao je u invalidskim kolicima te se pridružio kardinalima i biskupima na službi Muke Gospodnje.

Prethodnih godina, papa Franjo obred bi započeo legavši na mramorni pod bazilike, ali njegovo fizičko stanje mu to više ne dopušta.

Umjesto toga, tiho je molio pred oltarom iz svojih invalidskih kolica.

Muka Gospodnja sadrži pjesme na latinskom o događajima od Isusova uhićenja do njegova ukopa, a riječ je o jednoj od rijetkih službi u kojoj Papa ne drži propovijed, već propovjednik Papinskog doma.

Kasnije u petak, Papa će predvoditi procesiju Križnog puta u Koloseju.

Franjo je osobno napisao ovogodišnje tekstove za postaje Križnog puta, prve u svom 11-godišnjem papinstvu.

Oni uključuju pohvale blagosti i oprostu kao odgovoru na zlo te molitve za progonjene kršćane i žrtve rata. Također hvale žene koje su pomogle Isusu dok je nosio križ te se zalažu za "one žene koje su u naše vrijeme iskorištavane te trpe nepravdu i poniženje".