MOLIO MEĐU RUŠEVINAMA

Papa posjetio talijanski grad razrušen u potresu

04.10.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Papa Franjo je u utorak posjetio Amatrice, u središtu Italije, kako bi sam, u tišini, molio usred ruševina tog grada razorenog u potresu 24. kolovoza i pozvao preživjele da s nadom gledaju u budućnost

Papa je svoj posjet Amatriceu najavio nekoliko dana nakon potresa u kojemu je poginulo gotovo 300 ljudi, ali nije otkrio datum, rekavši samo da će u posjet otići 'privatno, sam, kao svećenik, biskup i Papa'.

Papa rođen u Argentini stigao je u Amatrice u 9,10 sati po srednjoeuropskom vremenu i prvo došao u obojene kontejnere koji služe kao škola za stotinjak djece iz tog mjesta, pošto se škola, nedavno obnovljena, srušila u potresu.

Greg Burke, glasnogovornik Svete Stolice, objavio je na Twitteru fotografije na kojima se vidi Papa kako pozdravlja mlade i rukuje se s vidljivo ganutim čovjekom koji je u potresu izgubio ženu i dvoje djece.

Zatim se uputio u 'crvenu zonu', zatvorenu za javnost zbog opasnosti od urušavanja oštećenih zgrada i u tišini se pomolio pred ruševinama u kojima su bili zatrpani desetci ljudi.

Prije nego je automobilom nastavio obilazak drugih stradalih mjesta, Papa se putem razglasa kratko obratio stanovnicima.

'Prvih dana sam razmišljao da bi moj posjet možda više smetao, što nisam htio, pa sam zato malo pričekao', rekao je.

'Ovdje sam samo da bih vam poručio da sam vam blizu i da molim za vas. Htio sam moliti zajedno s vama', dodao je nakon čega je blagoslovio sve prisutne.

'Naprijed samo, nada uvijek postoji. Napustila su nas tolika draga bića koja su izgubila život ovdje, pod ruševinama. Molimo Gospu za njih, učinimo to zajedno. I gledajmo naprijed. Naprijed, hrabro, neka si svi međusobno pomažu, zajedno se lakše ide naprijed', poručio je.

Papa je nakon potresa u Amatriceu bio veoma zabrinut. Toga dana je otkazao opću audijenciju rekavši da će radije moliti za žrtve. Usto je poslao vatikanske vatrogasce da sudjeluju u spasilačkim akcijama.

Više od mjesec dana nakon tragedije, talijanska vlada procjenjuje štetu na oko četiri milijarde eura.

U očekivanju obnove svog doma, oko 1800 stradalnika živi u šatorskim naseljima i u hotelima u okolici, navodi se u zadnjem izvješću civilne zaštite objavljenom krajem rujna.