utrka za profitom

Papa Franjo: Za nesreće na radu kriva je kapitalistička pohlepa

11.09.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Papa Franjo u ponedjeljak je za nesreće na radu okrivio pretjeranu utrku za profitom i "idolopoklonstvo tržišta", u novom napadu na neobuzdani kapitalizam zbog čega su ga neki desničarski kritičari opisali kao krajnje lijevog radikala

Njegove su riječi uslijedile dva tjedna nakon što je pet radnika na održavanju željeznice usmrtio vlak u gradu Brandizzu na sjeveru Italije.

Nesreća je povezana sa sumnjom u kršenje zdravstvenih i sigurnosnih propisa.

“Tragedije (na radnom mjestu) počinju kada fokus više nije na čovjeku, nego na produktivnosti, a čovjek se pretvara u proizvodni stroj”, rekao je Franjo u govoru talijanskom udruženju ozlijeđenih na radu.

Rekao je da još uvijek razmišlja o petorici muškaraca stradalih u Brandizzu.

Franjo je česta izvješća o tragedijama na radnom mjestu usporedio s "ratnim biltenom". Takvi se incidenti događaju kada "rad postane dehumaniziran ... i pretvori se u ogorčenu trku za profitom", rekao je.

Papa se obrušio na poslovne ljude i političare koji "umjesto da ulažu u sigurnost (na radu), radije peru svoju savjest nekim dobrotvornim radom", donirajući umjetnosti ili sportu.

"Odgovornost prema radnicima je prioritet: životom se ne može trgovati ni zbog čega, pogotovo ako se radi o (životu) siromašnih, nesigurnih i krhkih. Mi smo ljudska bića, a ne strojevi, jedinstveni ljudi, a ne rezervni dijelovi", rekao je.

Ubrzo nakon što je izabran 2013., Franjo je rekao da želi voditi "siromašnu Crkvu - za siromašne" i nekoliko je puta ponovio da briga o potrebitima nije oblik komunizma, već načelo evanđelja.