POSJET WASHINGTONU

Papa Franjo u SAD-u s Obamom

23.09.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Nakon što ga je predsjednik Barack Obama u utorak navečer dočekao u zračnoj luci kao jedinog svjetskog državnika kojem je ukazao tu čast, papa Franjo danas će sa svim državnim počastima biti dočekan i u Bijeloj kući

Nakon dočeka na južnom travnjaku Bijele kuće, Franjo i Obama će se povući na sastanak u četiri oka u Ovalnom uredu. Očekuje se da će deseci tisuća katolika nahrupiti u središte Washingtona dok će se papa voziti prema Bijeloj kući.

"Ovo je prilika da ga građani ove zemlje srdačno pozdrave i pokažu mu kako njegove poruke toplo prihvaćaju i katolici i oni koji to nisu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest u utorak.

Papa je u Ameriku došao nakon četverodnevnog posjeta Kubi. Zrakoplov AlItalije okićen američkim i vatikanskim zastavama na kokpitu sletio je u zračnu bazu Andrews pokraj Washingtona. Američki vojnici odmotali su crveni tepih, a orkestar zasvirao. Učenici katoličkih škola jednoglasno su i grleno zavikali navijački slogan: "Papa, mi te volimo" dok se Franjo spuštao stepenicama iz zrakoplova.

Dočekali su ga predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden sa svojim obiteljima. Takva gesta ne iskazuje se nijednom stranom državniku.
Franjo se poslije ukrcao u maleni Fiat 500 s talijanskim registarskim pločicama, neobično skromno vozilo za uobičajene automobilske povorke Washingtonom., i odvezao se do nuncijature gdje će mu biti prenoćište za boravka u Washingtonu.

Poslije sastanka s Obamom, Franjo će predvoditi kanonizaciju, prvu na američkom tlu, franjevačkog fratra Junipera Serre koji je kao misionar širio kršćanstvo Kalifornijom u 19. stoljeću.

Obama i Franjo lako će se složiti oko socijalnih pitanja i borbe protiv klimatskih promjena, ali sigurno ne oko politike američkog predsjednika prema istospolnim brakovima i pobačaju.

"Čak i u pitanjima u kojima se ne slažu, predsjednik Obama duboko poštuje papine stavove", rekao je Earnest.

Ključni dio Franjina posjeta Americi bit će u četvrtak kada će govoriti pred oba doma Kongresa s konzervativnom republikanskom većinom koja nije blagonaklona prema njegovim stajalištima o klimatskim promjenama koje je nedavno istaknuo u enciklici Laudato Si.