izvijestila ansa

Papa Franjo u bolnici na pregledu

06.06.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Papa Franjo (86) primljen je u utorak u rimsku bolnicu Gemelli radi kontrolnog pregleda, javile su talijanske agencije i bolnicu je napustio nešto prije podneva

Papa stigao je u 10.40 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu u tu ustanovu gdje se krajem ožujka liječio zbog respiratorne infekcije, a zatim 26. svibnja zbog povišene temperature, javile su agencije ANSA i AGI. Na upit France Pressea, Sveta Stolica i bolnica nisu odmah potvrdile informaciju. U Vatikan se vratio sat kasnije.

Vatikan je u ožujku bio priopćio da Papa ide u bolnicu na planirane pretrage, a zatim je priznao da je imao teškoća s disanjem i infekciju koja je zahtijevala liječenje antibioticima. Papa Franjo je prije dva tjedna u razgovoru za latinoameričku televiziju Telemundo rekao da se liječenju te "upale pluća" pristupilo "na vrijeme". "Da se čekalo još nekoliko sati, bilo bi puno gore", rekao je. Što se tiče bolova u koljenu zbog kojih se kreće u invalidskim kolicima ili pomoću štapa, rekao je da mu je "puno bolje". "Nekad boli više, kao danas, nekad manje, ali to je dio oporavka", rekao je. Zdravlje Jorgea Bergoglia, koji je za papu izabran 2013., redovito potiče nagađanja o tome hoće li se odreći službe i tko bi ga mogao naslijediti.

  • +3
Ilustrativna galerija/Papa Franjo u avionu na povratku iz Mađarske Izvor: EPA / Autor: VINCENZO PINTO / POOL

Više puta je rekao da razmišlja o ostavci - kao što je učinio njegov prethodnik Benedikt XVI.  koji je umro u prosincu - ako mu se zdravlje pogorša, ali je nedavno rekao da to još nije aktualno.