SVJETSKI SUSRET OBITELJI

Papa Franjo stigao u Irsku, susrest će se i sa žrtvama zlostavljanja

25.08.2018 u 13:16

Bionic
Reading

Papa Franjo stigao je u subotu u Irsku, u prvi posjet jednog Pape u gotovo četrdeset godina toj zemlji koji će zasigurno biti obilježen temom svećeničkog seksualnog zlostavljanja

Na svoju 24. inozemnu destinaciju na kojoj će ostati dva dana, Papa je stigao u jeku novih skandala sa svećeničkim zlostavljanjem, prije svega u SAD-u.

Nakon dolaska, Papa bi trebao imati sastanak s irskim predsjednikom Michaelom Higginsom, a potom će se u dablinskom dvorcu susresti s premijerom Leo Varadkarom, homoseksualcem koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja.

Varadkar je rekao irskim medijima kako želi 'usmjeriti pažnju na prave brige koje Irci imaju o prošlosti', u nadi da će s Papom razgovarati i o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Franjo će se u Irskoj sastati i sa žrtvama zlostavljanja, kazao je vatikanski glasnogovornik Greg Burke u utorak, ali još nije poznato mjesto i vrijeme sastanka.

Papa u rasporedu ima i posjet centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini. Beskućništvo je jedan od većih društvenih problema Irske.

  • +9
Papa Franjo u Irskoj Izvor: Pixsell / Autor: ©VaticanMedia-Foto/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Nakon toga slijedi susret s obiteljima na stadionu Croke Park.

U nedjelju će Franjo prvo u Knock, a zatim će se vratiti u Dublin i predvoditi misu u parku Phoenix.

Na misi se očekuje oko pola milijuna vjernika ali će Franju dočekati i prosvjedi, a jedan nazvan 'zauzmi stav za istinu' održat će se u isto vrijeme kada i misa.