POSJET SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Papa Franjo provozao se papamobilom ulicama Skoplja, u prvim redovima i bivša hrvatska premijerka

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.05.2019 15:32
  • Objavljeno 07.05.2019 u 15:32
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ivana Batev / CROPIX

Papa Franjo u utorak je pohvalio napore Sjeverne Makedonije i drugih balkanskih zemalja da pristupe Europskoj uniji, dodajući kako bi Skoplje moglo uzeti za primjer Majku Terezu, rođenu u tom gradu, kao uzor u izgradnji zajedničke sudbine.

Nakon što je proveo dva dana u Bugarskoj, Papa Franjo stigao je u utorak u Sjevernu Makedoniju, zemlju koja je u siječnju promijenila ime.

Obraćajući se vlastima u Skoplju, Papa je pohvalio pomiješanost raznih kultura, etičkih zajednica i vjeroispovijesti za koju kaže da bi mogla poslužiti kao uzor drugim zemljama.

"Te specifične osobine su vrlo značajne za bolju integraciju s europskim zemljama. Moja je nada da će se ta integracija razvijati na način koji će biti na korist čitavoj regiji zapadnog balkana, s neiscrpnim poštivanjem raznolikosti i prava čovjeka", rekao je papa Franjo.

Jadranka Kosor i sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev sa suprugom i kćerkom

Jadranka Kosor i sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev sa suprugom i kćerkom

Izvor: Cropix / Autor: Ivana Batev / CROPIX

Šest zapadnobalkanskih zemalja trenutno je u raznim fazama pregovora o pristupanju Europskoj uniji, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Sjevernomakedonski predsjednik Gjorge Ivanov požalio se na sporost pristupnog procesa.

"Dolazite u vrijeme kada je makedonski narod duboko podijeljen, a Makedonija teško ranjena lažnim obećanjima, neispunjenim očekivanjima i gubitkom povjerenja u međunarodnu zajednicu", rekao je Ivanov.

Rekao je kako je "desetljeće blokade na europskom putu" dovelo do pada duhovnog i političkog morala.

  • +17
  • +14

Papa Franjo u Sjevernoj Makedoniji

Izvor: Cropix / Autor: Ivana Batev / CROPIX

Čak ni nakon promjene imena u dogovoru s Grčkom, Sjeverna Makedonija do sada još nije dobila datum za početkom pristupnih pregovora s EU-om.

Gotovo svi događaji u planu pape Franje u Skoplju vezani su uz Majku Terezu, koja je rođena u Skoplju u albanskoj obitelji 1910. godine, punog imena Anjeze Gonxhe Bojaxhiu. Sjeverna Makedonija tada je bila u sastavu Osmanskog carstva.

Franjo je pohvalio napore Majke Tereze koja je radila na ujedinjavanju naroda, a isti je savjet dao i predsjedniku Ivanovu.

"Ohrabrujem vas da samouvjereno ustrajete na putu koji ste si zacrtali kako bi vašu zemlju učinili svjetionikom mira, prihvaćanja i plodne integracije između kultura, vjera, i ljudi", naglasio je Papa.

Majka Tereza bila je poznata kao "svetica sirotinje" zbog svojeg djelovanja i pomoći siromašnima u Indiji. Umrla je 1997. godine, a službeno ju je papa Franjo proglasio svetom 2016. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!