razlike u stajalištima

Papa će prohujati kroz Mađarsku, to je 'ogromna pljuska' Orbanu

10.09.2021 u 09:03

Bionic
Reading

Neuobičajeno kratak boravak u Mađarskoj u nedjelju na početku prvog inozemnog putovanja pape Franje u više mjeseci naglasit će razlike u stajalištima s nacionalističkim i antiimigrantski nastrojenim premijerom Viktorom Orbanom, piše u petak agencija Reuters

Osamdesetčetverogodišnji Franjo provest će samo sedam sati u Budimpešti da zatvori katolički susret prije odlaska u Slovačku, gdje će ostati mnogo dulje te posjetiti četiri grada prije odlaska u srijedu.

Prema vatikanskom rasporedu Franjo se treba sastati s Orbanom. Međutim zbog iznimne kratkoće njegova boravka diplomati i katolički mediji sugeriraju da će Papa na svojem prvom putovanju nakon operacije u srpnju dati prednost Slovačkoj a Mađarsku pomalo ostaviti po strani.

Franjo je često odbacivao ono što vidi kao ponovnu pojavu nacionalističkih i populističkih pokreta te pozivao na europsko jedinstvo te kritizirao zemlje koje nastoje migracijsku krizu rješavati jednostranim ili izoliranim potezima.

Nasuprot tome, Orban je prošli tjedan na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji rekao da je jedino rješenje za migraciju da Europska unija "vrati sva prava nacionalnoj državi".

Papa je pozvao da migranti budu dobrodošli i integrirani kako bi se nosili s onim što je nazvao europskom "demografskom zimom". Orban je u Sloveniji rekao da su današnji migranti "svi muslimani" i da nam samo "tradicionalna kršćanska obiteljska politika može pomoći u izlasku iz te demografske krize".

Papina pljuska Orbanu

"Papina odluka da provede više vremena u Slovačkoj nego Mađarskoj također se mora shvatiti u kontekstu žestoke kritike nacionalističko-populističkog čelnika kao što je mađarski premijer", piše britanski katolički list The Tablet.

Obraćajući se novinarima u avionu na povratku iz Iraka u ožujku, Franjo je rekao da njegov boravak u Budimpešti "nije posjet zemlji nego misi". Na njoj se očekuje oko 75.000 ljudi.

Američki konzervativni list National Catholic Register objavio je da mađarski dužnosnici, uključujući i neke biskupe, nisu uspjeli uvjeriti Papu da ostane dulje u Mađarskoj i možda dođe u puni državni posjet.

List navodi da su neki tu odluku vidjeli kao "ogromnu pljusku" Orbanu.

Franjo bi se također trebao sastati s mađarskim predsjednikom Janosem Aderom prije nego što će misom završiti crkveni kongres koji je počeo prošle nedjelje.

Na pitanje španjolske radijske mreže COPE prošli tjedan što bi rekao Orbanu o zatvaranju granica, Franjo je rekao: "Kad sam pred osobom, gledam je u oči i dopuštam da stvari izađu same od sebe".

Papa napušta Rim neobično rano u nedjelju - u 6 sati ujutro - kako bi mogao voditi misu u Budimpešti i doći u Slovačku u popodnevnim satima, a da ne prespava u Mađarskoj.

Susret s Romima u Košicama

Kad je izvjestitelj na brifingu u četvrtak upitao zašto izgleda da Papa "bježi iz Mađarske", vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni rekao je da je boravak ondje "duhovno hodočašće" koje treba promatrati u vjerskom kontekstu.

Putovanje će biti prvi test Papine snage od operacije u kojoj mu je odstranjeno 33 cm crijeva zbog suženja debelog crijeva..

U Slovačkoj će se sastati s predsjednikom, premijerom i parlamentarcima. Slovačka se protivi nekontroliranoj imigraciji, ali njezini su čelnici mnogo manje oštri od mađarskih.

Papa će se sastati i sa židovskom zajednicom u Slovačkoj. U holokaustu je ubijeno oko 105.000 slovačkih Židova, a danas zajednica obuhvaća njih oko 3000.

U Košicama će se sastati i s romskim stanovništvom u siromašnoj četvrti Lunik IX. Slovačka ima oko 440.000 Roma, a mnogi žive u naseljima na periferiji gradova.

Franjo će voditi dvije mise na otvorenom u Slovačkoj, u kojoj je oko 65 posto katolika.