objavila Bijela kuća

Papa će primiti Joea Bidena 29. listopada

14.10.2021 u 18:27

Bionic
Reading

Papa Franjo će primiti američkog predsjednika Joea Bidena i suprugu Jill Biden 29. listopada u Vatikanu, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.

"Razgovarat će o budućoj suradnji utemeljenoj na poštovanju ljudskog dostojanstva, radi zaustavljanja pandemije covida-19, rješavanja klimatske krize i brige za siromašne", navodi se u priopćenju.

Joe Biden je katolik koji u javnosti često spominje svoju vjeru i rijetko propušta svetu misu, posebno kada je u svom rodnom kraju Wilmingtonu, u Delawareu, na istoku Sjedinjenih Država.

Istodobno je i odlučni pristaša pobačaja, što nailazi na neodobravanje katoličkih svećenika u SAD-u.

Konferencija američkih katoličkih biskupa ljetos je velikom većinom prihvatila dokument o "važnosti euharistije u životu Crkve" na temelju kojega bi se političarima koji podupiru pobačaj mogla uskratiti pričest.

"To je osobna stvar i mislim da se to neće dogoditi", odgovorio je Joe Biden kada su ga upitali o tom dokumentu i o njegovu učinku.

Sveti Otac, zamoljen da reagira na ovaj prijedlog američkih biskupa, ocijenio je općenito da poslanje Crkve nije zauzimati političko stajalište: "Što treba raditi pastir? Biti pastir, ne osuđivati", ocijenio je poglavar Katoličke Crkve.

"Ako napustite pastoral Crkve, postajete političar", rekao je, izrazivši svoju bol zbog činjenja pobačaja koji je nazvao "ubojstvom".

Biden će se sastati s Papom dan uoči sudjelovanja na dvodnevnom sastanku na vrhu G20 u Rimu, gdje se nada postizanju dogovora o minimalnom korporativnom porezu od 15 posto, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Drugo putovanje u Bidenovu mandatu bit će u Glasgow, u Škotskoj, gdje će 1. i 2. studenog sudjelovati na UN-ovoj konferenciji o klimi poznatoj kao COP26 i obznaniti "glavne korake" o najvažnijim temama o kojima će se raspravljati na konferenciji, pa tako o planovima za borbu s klimatskim promjenama.