SUŽAVA SE OBRUČ

Pao još jedan važan suradnik Il Cavaliera

Bionic
Reading

Talijanski je parlament tajnim glasovanjem dopustio uhićenje zastupnika Alfonsa Pape, optuženog za umiješanost u korupcijski skandal koji će stvoriti nove probleme premijeru Silviju Berlusconiju

'Ja sam politički zatvorenik i žrtva sam velike zavjere', izjavio je Alfonso Papa nakon što mu je u Parlamentu ukinu imunitet. Kazao je i da će se jednoga dana sa sramotom govoriti o onima koji su mu upakirali aferu i da je izuzetno ponosan što je imao Berlusconijevo povjerenje. 'Premijer je izuzetna osoba i čini velika djela za Italiju', kazao je Papa

Glasovanje da se dopusti uhićenje Alfonsa Pape, zastupnika vladajuće stranke PDL-a, poduprla je i Sjeverna liga, Berlusconijev koalicijski partner, iako je premijer pokušavao spriječiti tajno glasovanje.

Zanimljivost ovoga slučaja jest da, iako je glasovanje bilo tajno, mnogi su zastupnici pokazivali svoje legitimacije kako bi se glasovalo 'za' jer, to je stvarnost talijanske visoke politike, nitko ili većina zastupnika više ne vjeruje niti u sustav parlamenta, to jest, ne vjeruje se u pouzdanost sistema za glasovanje vjerujući pak i da se njime manipulira.

Papa je bivši sudac, a optužen je da je poslovnim ljudima, protiv kojih su vođene istrage, osiguravao povjerljive podatke u zamjenu za darove.

Berlusconi, protiv kojega se trenutačno vode tri sudska procesa zbog podmićivanja, utaje poreza i plaćanja seksualnih usluga maloljetnici, odbio je komentirati odluku parlamenta. Istragu o korupciji već je nazvao 'sramotnom'.