NEMA NOVIH PROSVJEDA

Pao dogovor seljaka i Čobankovića

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 13.08.2011 10:22
  • Objavljeno 13.08.2011 u 09:21
Čobanković potpisuje sporazum sa seljacima

Čobanković potpisuje sporazum sa seljacima

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Predstavnici dvadeset seljačkih udruga sinoć su se u Pleternici sastali s ministrom Čobankovićem. Zbog velikog broja točaka koje su se našle na dnevnom redu sastanak je potrajao do dugo u noć, no generalno gledano – dogovor je postignut. To znači da u narednih mjesec dana prosvjeda neće biti. Naime, do 15. rujna seljaci će pričekati da se s riječi pređe na djela

Kako doznajemo od Dragutina Dukića, predsjednika Koordinacije seljačkih udruga, ministar Čobanković prihvatio je zahtjeve seljaka vezane za legalizaciju objekata na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja bi trebala krenuti od jeseni, te zahtjev za raspolaganjem državnim poljoprivrednim zemljištem.

'Dogovoreno je da će se izvršiti provjere mešetarenja oko poljoprivrednog zemljišta te da će se povesti računa o tome da se na jedan natječaj više ne mogu javljati po dva ili tri OPG-a s jednog kućnog broja. Tražili smo također i da zbog suše i elementarnih nepogoda referentna godina bude sljedeća, a ne ova, jer se nadamo da će nagodinu biti bolja situacija i u ratarstvu i u stočarstvu.

Postignut je i dogovor da se obeštete voćari i povrtlari koji su pretrpili gubitke zbog Escherichije coli', rekao je Dukić za tportal.
Iako se seljaci nadaju da će se pronaći način da referentna godina za određivanje kvota bude 2012, ministar nije siguran da je tom zahtjevu moguće udovoljiti.

'Teško, to je u pregovaračkim stajalištima. U 2012. trebamo početi primjenjivati SPOS regionalni model potpora, koji iziskuje da 2012. bude referentna godina za određene proizvodnje', pojasnio je Čobanković.

Konkretan dogovor nije postignut ni oko datuma isplate poticaja. Seljaci traže da im se poticaji za jesenju sjetvu isplate najkasnije do listopada, na što ministar Čobanković za sada nije mogao pristati.

'Ministar je rekao da će nam poticaji biti isplaćeni tek u siječnju, jer novca nema, a proračun se ne može probijati, no mi ne odustajemo od svojih zahtjeva. Bez novca ne može biti ni sjetve, stoga ćemo tražiti da nam se na vrijeme isplati barem akontacija', kaže Dukić. Dodaje da, s obzirom na dobivena obećanja, novih seljačkih prosvjeda za sada neće biti. Seljaci će do 15. rujna pomno motriti razvoj situacije te provodi li se dogovoreno u djelo, a predsjednik Koordinacije ističe da će se posebno motriti na to kako se raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištima te kome se i pod kojim uvjetima ono daje u zakup i koncesiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi