UŠTEDE U UREDU PREDSJEDNIKA

Pantovčak postaje 'Zeleni ured' sa štednim žaruljama

14.04.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Ured predsjednika Republike Hrvatske uključio se u provedbu programa Vlade RH 'Dovesti svoju kuću u red' (House in Order – HIO program) s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u objektima koje koristi Ured predsjednika te ispunjavanje obveza koje propisuju direktive Europske unije o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu

Pismo namjere potpisali su Joško Klisović, predstojnik Ureda predsjednika RH i Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Iako se u Uredu predsjednika na Pantovčaku, kako navode u priopćenju, već provode određene mjere štednje - sve žarulje zamijenjene su štednim, a u objektima koji se ne koriste isključuje se struja - uslijedit će i nove mjere.

U narednom periodu, nastavljaju, uspostavit će se registar zgrada i nekretnina kojima Ured raspolaže te će se kontinuirano pratiti potrošnja energenata i sustavno provoditi mjere energetske efikasnosti. Također, kažu, započet će se s primjenom principa 'Zelenog ureda' koji će u potpunosti zaživjeti nakon što se održe motivacijske radionice za sve zaposlene u Uredu predsjednika.

U provedbi HIO programa, podsjećaju u Uredu, uključeno je svih 16 ministarstva Vlade RH i u protekle dvije godine, od kada je program pokrenut do listopada 2010., provedbom 'besplatnih mjera' ostvarene su uštede od 5,4 milijuna kuna.
Dodatnim financijskim ulaganjima, od oko 300.000 kuna, realizirane su daljnje uštede u iznosu od gotovo dva milijuna godišnje, pa ukupne ostvarene uštede iznose više od 7,4 milijuna kuna, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.