MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Paneuropljani raspravljaju o pomirenju europskih povijesti

14.10.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatska Paneuropska unija u suradnji s Međunarodnom Paneuropskom unijom te Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH organizira Međunarodnu konferenciju 'Ideologemi, totalitarizmi i istina: pomirenje europskih povijesti. Pogled iz Europske unije i Hrvatske u Europskoj uniji'. Konferencija će se održati u Požegi od 16. do 18. listopada uz sudjelovanje delegacija više od deset paneuropskih organizacija i paneuropske mladeži

Kako navode organizatori, nakana je konferencije raspraviti sa sudionicima iz različitih zemalja prijeporne teme pomirenja povijesti, uloge istine u povijesti te o načelima povijesti po kojima treba istraživati i prikazivati povijest da bi bila znanost te kako bi obogaćivala spoznaju i pomagala nagomilanim iskustvom graditi skladnu budućnost Europe i svijeta.

Naime, u Europskoj uniji učestalo se radi na pomirenju povijesti jer su nacionalne povijesti često prikazivale jedno viđenje zbivanja kojemu su se suprotstavljala druga viđenja. Kada su takve povijesti služile politici ili ideologiji, smatraju organizatori, udaljavale su se od znanstvenih modela ili teorija i približavale ideologemima. Suprotstavljeni su ideologemi služili suprotstavljenim političkim ambicijama, stoga treba moći vidjeti zbivanje i svojim i tuđim očima, utemeljeno na činjenicama, ali i sagledano sa svih strana.

Na konferenciji koja se organizira pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović govorit će potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, slovačka zastupnica u EU parlamentu Anna Zaborska, estonski zastupnik Tunne Kelam te Miro Kovač, tajnik za međunarodne odnose Hrvatske demokratske zajednice.

Pored njih, na konferenciji će govoriti glavni tajnici slovenske, mađarske, austrijske, makedonske, bosanskohercegovačke, švicarske, njemačke te hrvatske i međunarodne Paneuropske unije.