NOBELOVAC UPOZORAVA

Pamuk kritizirao Erdogana nakon napada na Kurde

12.10.2015 u 14:59

Bionic
Reading

Turski nobelovac Orhan Pamuk je u intervjuu za talijansku Repubblicu oštro kritizirao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, optuživši ga za računicu kada je o Kurdima riječ, nakon napada u Ankari u kojima je smrtno stradalo najmanje 97 osoba

'Izborni poraz razbjesnio je Erdogana (...), Kurdi nisu dali glasove njegovu planu o predsjedničkoj republici', rekao je Pamuk, koji trenutačno boravi u New Yorku, za talijanski list Repubblicu.

Na parlamentarnim izborima u lipnju vladajuća Erdoganova stranka prvi je put izgubila apsolutnu većinu u parlamentu te je propao njegov plan izmjene ustava kojima je želio povećati predsjedničke ovlasti.

'Vlada i vojska odlučile su ponovno početi rat protiv kurdskoga pokreta', kaže Pamuk.

'Danas cijela nacija shvaća Erdoganovu računicu. Najprije nije želio ući u međunarodnu koaliciju koja se bori protiv islamskog kalifata, a potom je pristao kad su to od njega zatražili Amerikanci. No istodobno kad (je počeo bombardirati) 'kalifat' počeo je bombardirati i Kurde', kazao je nobelovac.

Prokurdska oporba pojačava napade na predsjednika Erdogana i optužuje ga da je odgovoran za napad u Ankari, samo tri tjedna prije održavanja parlamentarnih izbora.

'Zemlja koja živi u miru iznenada se našla u ratu, istodobno protiv islamskog kalifata i Kurdistanske radničke stranke', ocjenjuje Pamuk.