MATICA UMIROVLJENIKA

Palac gore za ukidanje povlaštenih mirovina

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.04.2010 11:55
  • Objavljeno 23.04.2010 u 11:22
penzioneri umirovljenici šetnja

penzioneri umirovljenici šetnja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Matica umirovljenika Hrvatske priopćila je da podržava Vladin Program gospodarskog oporavka u dijelu koji predviđa ukidanje povlaštenih mirovina

"Godinama je Matica i zahtijevala da uvjeti za stjecanje mirovina budu jednaki za sve i utemeljeni na radu i plaćanju doprinosa. Stoga apeliramo da se uvede jedinstven mirovinski sustav za reguliranje prava stjecanja mirovina, a da se svi posebni zakoni za povlaštene mirovine ukinu, ističe Matica u priopćenju.

Ocjenjuje da se u Programu gospodarskog oporavka za umirovljenike predviđaju samo restriktivne mjere bez prijedloga za poboljšanje i ozbiljno rješavanje njihovih teških i nagomilanih problema. Mirovine su i dalje zamrznute još od lanjskog uvođenja kriznog poreza, a naši zahtjevi da se to promijeni Vlada nije prihvaćala, naglašava se u priopćenju.

Matica smatra postojeće stanje neodrživim jer je teret krize neravnomjerno raspoređen i najviše ga trpe umirovljenici s mirovinama koje su svega 40 posto prosječne plaće. A po mjerilima Europske unije spuštanje mirovina već ispod 60 posto prosječne plaće smatra se zonom siromaštva koja ozbiljno ugrožava umirovljeničku populaciju. U posljednjih deset godina mirovine su imale za deset posto niži rast samo zato što nisu usklađivane s rastom plaća, iako je to Matica opetovano zahtijevala.

Sadašnja "Švicarska formula" za usklađivanje mirovina već je dovoljno pridonijela osiromašivanju umirovljenika i treba je hitno ukinuti, upozoravaju iz Matice. Za usklađivanje rasta mirovina treba uvesti novu formulu koja će osigurati postupni rast mirovina u odnosu na prosječnu plaću zato što je sadašnja razlika prevelika i stvorila je od većeg broja umirovljenika socijalne slučajeve, stoji u priopćenju Matice umirovljenika Hrvatske koje je potpisao njezin predsjednik Josip Vincek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi