objavio predsjednik

Pala je odluka: Poljska šalje Ukrajini četiri borbena aviona MiG-29

16.03.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Poljska će u idućim danima Ukrajini isporučiti četiri borbena aviona MiG-29, najavio je poljski predsjednik Andrzej Duda, a prenose svjetski mediji

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će njegova zemlja u idućim danima. Ukrajini poslati borbene avione MiG-29 sovjetske proizvodnje, prenosi DW. Duda je prošloga tjedna rekao kako će avione poslati u Ukrajinu samo u okviru veće međunarodne koalicije, a u kontekstu slanja aviona Ukrajini svoju spremnost je izrazila i Slovačka.

  • +2
MiG-29 poljskog ratnog zrakoplovstva Izvor: Profimedia / Autor: RADOSLAW JOZWIAK / AFP / Profimedia

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u utorak da bi Varšava mogla poslati svoje MiG-ove za nekoliko tjedana, ali nije pojasnio postoji li koalicija koja bi bila spremna slijediti taj primjer. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo duži niz godina leti na avionima MiG-29 pa ne bi bila potrebna preobuka pilota, nego bi ih avioni odmah mogli biti stavljeni u operativnu uporabu.

Ovim će potezom Poljska postati prva zemlja koja je Ukrajini poslala borbene avione otkad je počela ruska invazija na tu zemlju prije nešto više od godinu dana.