IZBORI U SLOVENIJI

Pahor već proglasio pobjedu

02.12.2012 u 19:03

Bionic
Reading

Prema rezultatima izlaznih anketa koje je objavila Televizija Slovenija u 19 sati u nedjelju bivši premijer Borut Pahor vodi sa 67,03 posto osvojenih glasova ispred aktualnog predsjednika Danila Tuerka koji osvaja 32,97 posto glasova, na petim predsjedničkim izborima od stjecanja nezavisnosti u Sloveniji. Pobjednik će biti predsjednik Slovenije idućih pet godina

Pahor je u prvoj izjavi nakon objave izlaznih anketa za Televiziju Slovenija doslovno proglasio pobjedu. 'Ovo doživljavam kao potporu viziji koju sam predstavio, ali i obaveza da učinimo sve da se kao narod i država izvučemo iz problema', kazao je Borut Pahor. Poručio je građanima Slovenije da 'nema problema koje ne mogu zajedno riješiti'. 'Ova pobjeda je početak novoga vremena', ushićen je Pahor. Ako se potvrde rezultati izlaznih anketa, Pahor će postati prva osoba koja je obnašala sve tri najviše političke funkcije u državi. Već je bio predsjednik parlamenta i premijer, a sada mu se smiješi i predsjednička fotelja. Danilo Tuerk nije bio u svom izbornom stožeru u vrijeme kada su objavljene izlazne ankete. Poraz je priznao nešto kasnije.

'Čestitam gospodinu Pahoru koji je pobijedio na izborima. Zahvaljujem se svima koji su danas izašli na birališta. No želio bih da odaziv birača ubuduće bude mnogo veći. Zahvalan sam građanima jer su mi dali povjerenje prije pet godina i što sam ima čast obnašati ovu funkciju. Vjerujem da sam bio dobar predsjednik, no to će ocijeniti povijest' rekao je Tuerk.

U prvom krugu izbora pobijedio je Pahor s nešto manje od 40 posto glasova, dok je Tuerk osvojio oko pet posto manje.

Inače, predsjednički izbori u Sloveniji održani su u sjeni velikih prosvjeda 'protiv korumpiranih elita' koji potresaju zemlju posljednjih dana, a koji su mjestimično prerasli i u nasilje. Izbore je pratila iznimno mala izlaznost birača, najmanja od stjecanja nezavisnosti, na što je sigurno utjecalo i opće nezadovoljstvo političarima koje vlada u zemlji. Do 16 sati, tri sata pred zatvaranje birališta, glasovalo 30,90 posto od 1,73 milijuna birača, što je čak manje nego u prvom krugu koji je obilježila katastrofalno niska izlaznost. Niska izlaznost navodno ide u prilog Pahoru.

Prvi neslužbeni rezultati izbora za slovenskog predsjednika trebali bi biti poznati oko 20.30 sati.

Izbori u Sloveniji protekli su mirno.


Podsjetimo, nominalno oba kandidata dolaze s lijevog spektra slovenske političke ljestvice, ali Borut Pahor je svojim nastupima pokazao da se nastoji predstaviti i kao kandidat centra. On je biračima pokušao poručiti da bi kao predsjednik svojim djelovanjem imao kohezivnu ulogu između ljevice i desnice.

Kandidaturu za predsjednika doslovno je iznudio od svoje stranke Socijalnih demokrata (SD) dovevši ih pred gotov čin nominiravši sam sebe na stranačkoj izbornoj skupštini na kojoj je smijenjen s mjesta predsjednika. Mnogi slovenski analitičari se slažu da će premijer Janez Janša (SDS) koji predvodi vladu desnog centra, ako pobijedi Pahor, otvoriti šampanjac.

Tuerka podržava Pozitivna Slovenija, stranka kontroverznog tajkuna i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. On je u posljednjim danima kampanje oštro napadao Janšu kriveći ga za tešku gospodarsku situaciju u kojoj se nalazi Slovenija. Uloga slovenskog predsjednika je uglavnom ceremonijalna, ali u javnosti uživa ugled kao moralni autoritet.