LOŠI REZULTATI

Pad prometa hrvatske industrije u studenome

10.01.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u studenom prošle godine pao je u odnosu na promet iz listopada za 5,3 posto, dok je na godišnjoj razini, prema studenom 2012. godine, promet smanjen za 8,9 posto, pokazuju prvi podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

U razdoblju od početka prošle godine do kraja studenog ukupno je promet u hrvatskoj industriji smanjen 4,5 posto, pri čemu pad prodaje na domaćem tržištu iznosi 5 posto, dok je prodaja na inozemnim tržištima smanjena za 4,1 posto.

Na pad prometa u studenom u odnosu na isti mjesec prethodne godine utjecao je pad prodaje od 5,4 posto na domaćem tržištu, dok je promet hrvatske industrije na stranim tržištima istodobno zabilježio blagi porast, od 0,1 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u tom je razdoblju najviše, za 28 posto pala prodaja energije, a slijede trajni proizvodi za široku potrošnju s padom od 9,6 posto. Pad prodaje na godišnjoj razini bilježi se i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 6,6 posto, intermedijarnih proizvoda, za 4 posto, kao i kod kapitalnih proizvoda, za 0,6 posto.

Na mjesečnoj razini, u studenom u odnosu na listopad lani, ukupan promet energijom smanjen je za 11,7 posto, a promet kapitalnih proizvoda za 10,8 posto.

Znatno umjerenije smanjena je prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,5 posto te inetermedijarnih proizvoda, za 0,9 posto, dok je istodobno ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju povećana za 0,5 posto.

Kako objašnjavaju iz DZS-a, kratkoročni poslovni pokazatelji industrije, odnosno indeks industrijske proizvodnje i indeks prometa industrije, mogu se koristiti kao pokazatelji razvoja tržišta industrijskih proizvoda i usluga proizvedenih unutar industrije. Ovim su izvješćem obuhvaćena sva poduzeća i njihovi dijelovi, koji imaju 20 i više zaposlenih, i to u djelatnostima koja spadaju u statistička područja rudarstvo i vađenje te prerađivačka industrija.