TKO JE OGNJEN PREOST

Pad najtrofejnijeg alkara, vojnog špijuna i Mesićeva miljenika

Bionic
Reading

Među pet visokih djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije protiv kojih je USKOK podignuo optužnicu za prisvajanje novca namijenjenog za doušnike je i Ognjen Preost. Ovaj je poznati Sinjanin jedan od najtrofejnijih živućih alkara s pet pobjeda, a govori se kako je, nakon što je bio miljenik pokojnog ministra obrane Gojka Šuška, bio i ljubimac bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića

Zajedno s Preostom, optužnica je podignuta i protiv njegovog šefa, bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Darka Grdića, tajnika kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslava Ivankovića, operativnog dočasnika u kabinetu ravnatelja Denisa Lukinića te načelnika Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibora Mije Kuljanića.

Četrdesetpetogodišnji Preost imao je iznimnu karijeru u vojnom i obavještajnom sektoru. Kao dragovoljac 126. brigade HV-a, 1992. prvi put je postao slavodobitnikom Alke. Tada je izaslanik predsjednika Tuđmana u Sinju bio ministar obrane Gojko Šušak. Navodno je nakon toga krenuo njegov strelovit karijerni uzlet. Dotadašnji dočasnik HV-a na poslovima pirotehničara, postao je predavač na Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski' u Zagrebu. Na Alki je pobijedio i 1995., a onda i tri puta u nizu, 1997, 1998. i 1999. godine, piše Slobodna Dalmacija. Time je postao i najtrofejniji među živućim alkarima.


Iako uspješan, nije bio omiljen među alkarima; 1999. bio je određen da kao slavodobitnik jašući na konju upali vatru na otvaranju Svjetskih sportskih vojnih igara u Zagrebu. Naknadno mu je oduzeta ta čast uz obrazloženje da se u privatnom životu nije ponašao kako dolikuje alkarskom vitezu. Vatru je umjesto njega upalio tadašnji alaj-čauš Ivan Zorica. Preost je navodno sablaznio rodni kraj kada je ljubavnicu doveo kući zbog čega se njegova tadašnja supruga pokušala otrovati.

Miljenikom Stjepana Mesića postaje 2000. nakon što odbija sudjelovati u prosvjedima za Mirka Norca tada i prestaje njegova priča s Alkom. Mesić ga je unaprijedio u brigadira, postavio na dužnost zamjenika ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne službe, a 2008. promovirao u najmlađeg brigadnog generala HV-a.

Preost je u međuvremenu stekao titulu diplomiranog kriminalista te postao magistar znanosti. U Zagrebu je osnovao i svoj konjički klub 'Karoca'.