ADALBERT REBIĆ:

'Pad broja katolika poruka je biskupima da su zakazali'

18.12.2012 u 11:08

Bionic
Reading

'Smanjenje broja katolika može biti biskupima pokazatelj da su u stanovitoj mjeri oni zakazali', poručio je teolog Adalbert Rebić crkvenom vrhu komentirajući rezultate Popisa stanovništva. U isto vrijeme don Ivan Grubišić kaže kako je postotak katolika ostao jako visok, no kako je riječ o kulturološkoj opredijeljenosti jer, tvrdi, u crkvu ide tek 12 posto građana

Rebić pojašnjava kako je pad broja katolika povezano s generalnim padom broja stanovnika Hrvatske te kako u tom padu 'najviše trpi većinsko stanovništvo, odnosno u ovom slučaju katolici' te ga taj podatak ne iznenađuje previše. No ipak poručuje crkvenom vrhu da preispita svoj odnos prema vjernicima.

'Smanjenje broja katolika može biti biskupima pokazatelj da su u stanovitoj mjeri oni zakazali. Zato se u ovoj godini ističe potreba nove evangelizacije u godini vjere. Biskupi i svećenici bi trebali više i bolje, kvalitetnije, propovijedati Riječ Božju, evanđelje, a ne baviti se politiziranjem. Valja pojačati obiteljski pastoral. On je od temeljne važnosti', poručuje. Nagli porast onih koji se izjašnjavaju kao agnostici ili pak ateisti Rebić pripisuje trendu. 'To je naprosto postalo moderno', tvrdi.

Saborski zastupnik don Ivan Grubišić pak smatra kako se građani izjašnjavaju katolicima ne zbog vjerske opredijeljenosti, već kulturološke i društveno-političke. Tvrdi kako je praktičnih katolika, onih koji svake nedjelje idu na misu tek 12 posto te kako za ostatak vrijedi kulturološka pripadnost Crkvi gdje izostaje osobna vjera.


Grubišić je mislio kako će broj agnostika i ateista biti veći 's obzirom na to da su se prilike promijenile. Tvrdi kako je visoki postotak onih koji se deklariraju kao katolici smetnja razvoju tolerantnog društva, no dodaje kako svakom čovjeku treba ostaviti slobodu izbora.

Velik porast onih muslimanske vjeroispovijesti Rebić pripisuje činjenici da muslimani imaju više djece, ali i činjenici da je 'stanoviti broj muslimana nakon rata u BiH ostao u Hrvatskoj'.

HBK o padu broja stanovnika, o manjem broju katolika ni riječi

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax sinoć se u priopćenju osvrnula tek na katastrofalnu demografsku sliku Hrvatske. 'U tom smislu Komisija drži kako je nemoralno i zlonamjerno, što čak neki organizirano i preko medija, pozivaju mlade da napuste Hrvatsku i potraže budućnost u inozemstvu. Ako ikada, onda upravo danas naša domovina traži hrabre mlade ljude koji su se spremni založiti za njezin prosperitet', naglašava se u priopćenju.

'U teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji, uz 350 tisuća nezaposlenih, u kojoj se nalazi Republika Hrvatska, Komisija poziva sve strukture društva da se ujedine oko temeljnih pitanja države, bez obzira na stranačke i ine podjele. Komisija priprema izjavu na temu socijalnog i gospodarskog stanja u našoj zemlji, želeći pridonijeti zaustavljanju defetizama u našem društvu', zaključuje se u priopćenju.