MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Pacijenti iz Makarske nisu zakinuti zbog laboratorija

30.03.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Nakon što je kandidatkinja za makarsku gradonačelnicu Hloverka Novak Srzić zatražila hitno rješavanje problema biokemijskog laboratorija u Makarskoj, koji ne radi od početka ove godine, iz Ministarstva zdravstva odgovorili su u četvrtak da se problem rješava, a u međuvremenu pacijenti nisu zakinuti jer odmah dobivaju nalaze

"Ministarstvo zdravstva dobro je upoznato  s problemom biokemijskog laboratorija u Makarskoj, te već nekoliko mjeseci zajedno s ravnateljem i županom radi na rješavanju tog problema. Na ponovljene natječaje nitko se, na žalost, dosad nije javio", odgovorili su iz Ministarstva na Hinin upit. 

Kandidatkinja HSLS-a za gradonačelnicu Makarske Hloverka Novak Srzić uputila je u utorak pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji u kojem traži hitno rješavanje problema kliničkog medicinsko-biokemijskog laboratorija u makarskom Domu zdravlja, kojemu gravitira više od 30.000 stanovnika, a u turističkoj sezoni i do 100.000 osoba.

Iz Ministarstva odgovaraju da traže rješenje kako vratiti u funkciju laboratorij u Makarskoj, ili putem zapošljavanja u Domu zdravlja ili davanjem laboratorija u koncesiju. 

"Vjerujemo da ćemo naći rješenje u sljedećih nekoliko mjeseci", kažu u Ministarstvu i navode kako je potreba za povećanjem upisne kvote studenata medicinske biokemije iskomunicirana s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja .

U  ovom trenutku pacijenti s područja Makarske nisu zakinuti, jer krv izvađena u Domu zdravlja Makarska isti dan biva obrađena, te pacijenti i liječnici isti dan imaju nalaz, poručuje Ministarstvo.

Dugoročno je u planu provesti ono što je već praksa u razvijenim zemljama, čime se postiže bolja kvaliteta i manji trošak, kroz modele "centralnog laboratorija" u koji se dovozi krv s udaljenosti u trajanju od 20-tak minuta.

Na prozivke Novak-Srzić, koja pita Kujundžića kako bi on to gradio bolnicu u Zagvozdu, a ne može riješiti laboratorij u Makarskoj, u Ministarstvu navode da se u Zagvozdu planira dnevna bolnica uz minimalnu investiciju, odnosno bespovratna sredstva EU fondova.

To će, kažu, omogućiti da oko 80.000 građana dobar dio specijalističkih usluga dobije bez putovanja i čekanja, pri čemu se štedi 15 milijuna kuna samo na putne naloge.

"S modelom uspostave dnevne bolnice KBC Split ujedno su riješeni i kadrovi, tj. stručnjaci koji će raditi u dnevnoj bolnici. To je toliko jednostavno i već viđeno rješenje u razvijenim zemljama da bi bilo krajnje negativno ne primijeniti ga i u Hrvatskoj", poručuju iz Ministarstva.