ne mare za klimu

Pacifički otoci prozvali Australiju jer joj je cilj smanjenja emisija jedan od najslabijih među bogatim zemljama

01.12.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Skupina čelnika pacifičkih otočnih država u utorak u otvorenom pismu australskom premijeru Scottu Morrisonu ponovno poziva na hitnu klimatsku akciju uoči klimatskog samita Ujedinjenih naroda.

"Pacifičke otočne države dugo su bile predvodnice u pokretanju globalnog napretka u borbi protiv klimatskih promjena", stoji u pismu.

"Međutim, trenutni australski cilj smanjenja emisija iz Pariškog sporazuma i dalje je jedan od najslabijih među bogatim zemljama", navodi se.

Politički i vjerski čelnici pozivaju Morrisona da slijedi više od 70 država koje su se obvezale da će do 2050. postići cilj - nultu stopu emisije ugljikovog dioksida.

Australija tek treba postaviti dugoročni klimatski cilj, umjesto obećanja da će do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova na 26-28 posto ispod razine iz 2005.

Morrison je odlučno branio stajalište, unatoč tome što je bio pod sve većim međunarodnim pritiskom, te rekao da "ne postoji jedan odgovor kojim bi se ispunile sve obveze".

Čelnici cijelog pacifičkog otočja  rekli su da njihove "domovine i kulture trpe devastacije zbog klimatskih promjena".

Žele da Australija isključi korištenje "ostataka kredita iz Kyotskog protokola" za postizanje cilja Pariškog sporazuma za 2030. godinu

Također su pozvali na veće financiranje inicijativa za klimatske akcije i potaknuli Australiju da prihvati obnovljivu energiju u svom planu gospodarskog oporavka od covida-19.

"Budući da našoj djeci i unucima zbog klimatskih promjena prijeti rizik bez presedana, sad je vrijeme da zajedno radimo na osiguranju njihove buduće sigurnosti i napretka", navodi se u pismu.

Svjetski čelnici sudjelovat će na virtualnom UN-ovom klimatskom samitu 12. prosinca.