IZRAZITO OPASNA SITUACIJA

Oznake za minska polja stoje, ali voda premješta mine!

23.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatski centar za razminiranje obavještava javnost o načelima ponašanja na poplavljenom području. Ne smije se ulaziti u označena minska polja i minski sumnjiva područja. Moraju se poštivati znakovi opasnosti, ne smije ih uklanjati ni premještati. Ne treba dirati nepoznate predmete i eksplozivne ostatke iz rata. Tko opazi sumnjiv predmet, treba obilježiti to mjesto vidljivom oznakom i obavijestiti nadležna tijela na telefone 112 i 192. Razminiranje treba prepustiti jedino i samo ovlaštenih stručnjacima!

To su osnovna načela koja je HCR odredio za ponašanje na poplavljenim područjima, gdje se sada nalaze pripadnici spasilačkih službi. Ali zamijećeni su i pojedini civili koji neovlašteno pokušavaju doći do svojih kuća u poplavljenim selima iako je ulazak dopušten isključivo ovlaštenim službama, što nam je danas potvrdila PU Vukovarsko-srijemska.

Voda iz Save prekrila je stotine tisuća hektara oko Gunje, Rajeva Sela, Račinovaca, Đurića, Vrbanje, Nijemaca i drugih sela u Posavini. Dio tih površina su i minski sumnjiva područja gdje sada postoji opasnost od premještanja mina, upozorio nas Nikica Maul, iz Vladina Ureda za razminiranje.

Iako su u vodi sve oznake minski sumnjivih područja, prema posljednjim podacima, jasno su vidljive i istaknute, dodaje Maul.

'Građani koji su zbog poplave napustili svoje domove moći će se mirno vratiti bez straha od opasnosti od mina, jer će djelatnici HCR-a ući na ta područja odmah nakon pada razine vode, a prije početka organiziranog povratka stanovništva', objašnjava Maul.

U Općini Gunja nalazi se minski sumnjivih 162.017 četvornih metara, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja - Brčko. Za taj prostor ne postoje izvorni zapisnici o miniranju, već se radi o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su sa 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla.

'Pirotehničari tvrtki za razminiranje svoj posao na području Općine Gunja obavit će besplatno iz solidarnosti sa stradalim stanovništvom. Na terenu će se, odmah po povlačenju vode, utvrditi je li došlo do pomicanja minsko-eksplozivnih sredstava. Nažalost, volonterski to ne mogu napraviti na cijelom poplavljenom području, nego samo na prvom zahvaćenom poplavom, jer se voda i dalje širi i to bi bio prevelik zahvat koji bi uzrokovao zastoje u planu razminiranja u cijelom zemlji', naglasio je Maul.

Poplavljena minski sumnjiva područja razminirat će se u skladu s planovima koje će HCR donijeti nakon povlačenja vode. Ukupno, prema procjeni HCR-a, poplavljeno je više od dva četvorna kilometra minski sumnjivog područja, a zahvaćeno područje i dalje se širi.

U Općini Vrbanja minski je sumnjiva površina od 661.514 četvornih metara. Ovo područje poplavljeno je vodom koja je stigla iz poplavljenog područja Republike Srbije, iz smjera naselja Jamene. Na području Općine Vrbanja u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja. To je minski sumnjiv prostor na šumskim površinama i prosjecima, što potkrepljuju četiri izvorna minska zapisnika sa 683 protupješačke mine PMA-1, PMA-2 i PMA-3 te 48 protuoklopnih mina TMA-3.

'Postoji mogućnost da je poplava pomaknula mine na područja koja su već razminirana, jer se radi o području nižem od onoga na kojem se trenutačno nalaze mine. Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda. Područje općine Vrbanja obilježeno je sa 30 oznaka minske opasnosti (18 velikih i 12 malih tabli). Male table su vezane žicom za stabla, a velike su zabodene u zemlju', tumači HCR.

U Općini Nijemci u srijedu, 21. svibnja, poplavljeno je minski sumnjivo područje u predjelu šume Somovac. Područje se nalazi oko 4,5 km jugoistočno od sela Lipovac, neposredno uz granicu sa Srbijom. Površina minski sumnjivog područja je 1.421.426 četvornih metara, u dužini ono pokriva oko 4,5 km, a široko od 250 do 750 metara. Na tom području su prema zapisnicima evidentirana tri minska polja sa 50 mina PROM i 78 PMA3, a područje je jasno i vidljivo označeno sa 28 oznaka minske opasnosti.

Stručnjaci Hrvatskog centra za razminiranje stupili su u kontakt i stavili se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva, kao i s predstavnicima Centra za razminiranje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, s kojima je oformljeno zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti stanje na terenu. Prvi sastanak povjerenstva zakazan je za sutra, u petak, 23. svibnja. Terenske ekipe Hrvatskog centra za razminiranje, u koordinaciji s DUZS-om, obišle su navedena područja.