BREMENITI ODNOSI S RUSIJOM

Ovo su ključni problemi s kojima će se Stier suočiti na razgovorima u Moskvi

23.05.2017 u 10:42

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u utorak je u radnom posjetu Ruskoj Federaciji te već razgovara s kolegom, ministrom Sergejom Lavrovom. Kako u Rusiji 11 godina nije bilo nekog hrvatskog ministra vanjskih poslova, očekuje se da će ovaj posjet dati nov zamah u odnosima dviju zemalja

U travnju je u Moskvu napokon stigao i novi hrvatski veleposlanik Tonči Staničić, nakon što je to mjesto bilo ispražnjeno dvije godine. Kako je službeno najavila prošli tjedan glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, ministri Lavrov i Stier razgovarat će o stanju i perspektivama rusko-hrvatske suradnje u području politike, trgovine i gospodarstva, kulture, kao i međunarodne suradnje.

Posebna pozornost bit će tradicionalno posvećena pitanjima održavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, a također će biti razmotrena druga aktualna pitanja.

Stier je rekao prošli tjedan u Bruxellesu da Hrvatska želi imati otvoreni dijalog s Ruskom Federacijom. Aktualna hrvatska Vlada nastoji popraviti odnose s Rusijom nakon što su došli na povijesno nisku razinu.

Odnosi između dviju zemalja znatno su se pogoršali nakon što se Hrvatska pridružila sankcijama Europske unije nametnutim zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima. I dok su neke zemlje Europske unije poput Slovenije nastojale sačuvati dobre odnose s Moskvom igrajući na kartu da su ih veliki igrači unutar EU-a prisilili na uvođenje sankcija, Hrvatska se ponašala kao da joj Rusija uopće nije bitna.

Nakon uvođenja sankcija Rusija nam je odgovorila protusankcijama. Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u jednom intervjuu izjavio je da Hrvatska zbog zabrane izvoza u Rusiju godišnje gubi 25 milijuna eura. Veliku štetu pretrpjeli su hrvatski izvoznici prehrambenih proizvoda, posebno voća, a znatno je opao i broj turista iz Rusije na hrvatskom Jadranu.

Dodatno ulje na vatru odnosima između Hrvatske i Rusije dolio je premijer Andrej Plenković jer je tijekom posjeta Ukrajini ponudio hrvatsku pomoć u mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova istočne Ukrajine, ustvrdivši da su i Ukrajina i Hrvatska bile žrtve brutalne agresije. Rusiji, koja se osjetila prozvanom, ta ideja nije posebno dobro sjela pa je oštro kritizirala stav hrvatskog premijera.

Dvojica će ministra sigurno razgovarati o situaciji u Agrokoru, posrnuloj hrvatskoj megakompaniji kojoj su ruske banke glavni vjerovnici. Pojedinci čak smatraju da je Agrokor namjerno srušen po direktivi iz Kremlja kako bi se osvetilo Hrvatskoj za proturusku politiku. Treba kazati i da su Rusi otvoreno nezadovoljni ponašanjem hrvatske države prema ruskim investitorima. Hrvatska s druge strane ima interes da se zaustavi zagađenje zraka u Slavonskom Brodu za koje smatra odgovornim rafineriju iz Bosanskog Broda u Bosni i Hercegovini koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubezhnjeft. 

Ministri će se dotaknuti i situacije u Bosni i Hercegovini, državi u kojoj obje zemlje imaju svoje interese. Tijekom boravka u Moskvi ministar Stier sastat će se i s mitropolitom volokolamskim Ilarionom, predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata, a predviđen je i susret s predstavnicima hrvatsko-ruskog poslovnog kluba. Također, ministar Stier će sudjelovati na svečanom koncertu Olivera Dragojevića povodom obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Ruske Federacije, koji će se održati u moskovskoj koncertnoj dvorani Izvestija.