IZVANREDNO STANJE U VODICAMA

Ovo je opći kolaps: Djeca evakuirana, nastava prekinuta

11.09.2014 u 12:55

  • +27

Kiša stvara probleme

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bionic
Reading

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama zahvatilo je jutros zapadne i središnje dijelove Šibensko-kninske županije. U kratkom vremenu je palo preko 100 litara kiše po metru četvornom, navodi se na internet portalu Šibenik meteo za praćenje vremenskih prilika na šibensko-kninskom području

 

Prema trenutno dostupnim podacima, najviše kiše palo je na širem vodičkom području. Mjerna postaja na otoku Prviću do 10,30 sati izmjerila je 125, a u Vodicama 100 litara kiše po metru četvornom.


Vodice zbog toga jutros imaju velikih problema s poplavama. Na terenu su vatrogasci koji ispumpavaju vodu iz podruma kuća, ali i javnih ustanova. Portal sibenik.in javlja kako je na području Vodica poplavljeno preko stotinu privatnih kuća i gospodarskih objekata.


Vatrogasci su jutros morali 'spašavati' i djecu. Naime, mališane iz dječjeg vrtića Tamaris premjestili su u vrtić Okit, rekao je Darko Dukić, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.
'Molim stanovništvo da se suzdrže od vožnje automobilima po poplavljenim cestama, ako baš ne moraju vani, jer je desetak automobila ostalo na cesti zbog vode koja im je smočila elektro instalacije', apelirao je prvi šibenski vatrogasac Darko Dukić.

'U Vodicama je opći kolaps! Nikad nije ovako bilo, iskočili su šahtovi, poplivao nam je vrtić, a evo su i iz škole djeca puštena kući. Sve komunalne službe su na terenu. Prvi zadatak nam je napraviti neophodno u ovoj situaciji, a onda ćemo nakon što se zbroji šteta, vidjeti hoćemo li trebati tražiti pomoć', rekla je za sibenik.in gradonačelnica Vodica Branka Martinčev Juričev.


Velika kiša pala je i na širem šibenskom području. Na portalu Šibenik meteo navode kako Bilice jutros mjere 72, Dubrava 55, a Šibenik 53 litre liše po metru četvornom.

Upozorenje najviše kategorije

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje najviše kategorije zbog velikih količina obolrina koje su pale ili će pasti narednih dana. To se posebno odnosi na područje Like, Gorskog Kotara, Istre i sjevernog djela Jadrana. Naselja uz rijeku Orljavu na potezu od Orljavca do Drškovaca poplavljena po četvrti put ove godine. Poplavljena su polja, gospodarske zgrade, staje, a voda nadire u kuće i podrume.

Zbog opasnosti od mjestimičnog izlijevanja rijeke Pakre i mogućeg oštećenja kolosijeka za željeznički promet HŽ Infrastruktura zatvorila je danas u 10,25 sati prugu između kolodvora Lipovljana i Banove Jaruge na magistralnoj pruzi Dugo Selo – Novska.

Na području Samobora se pak aktiviralo klizište. Urušilo se deset metara asfaltirane ceste iza mjesta Budinjak.