KARAMARKO O MILANOVIĆU

'Ovo je nedostatak odgovornosti koji nije prihvatljiv'

14.04.2015 u 13:05

  • +11

Konzultacije kod Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u utorak na Pantovčaku žaljenje što Zoran Milanović nije došao na razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i ocijenio kako je to neprihvatljiv nedostatak odgovornosti predsjednika SDP-a.

'Doista, meni je žao, mislim da to ipak govori nešto o njegovoj odgovornosti. To je čovjek koji vodi Vladu i koji je u konačnici dužan predsjednici Republike, opoziciji i hrvatskoj javnosti reći što namjerava učiniti ovih nekoliko zadnjih mjeseci svoje vlasti. Mislim da je ovo nedostatak odgovornosti koji nije prihvatljiv', ustvrdio je Karamarko u izjavi za novinare po završetku svog sastanka s predsjednicom Republike. Kazao je kako je razgovor s Grabar-Kitarović bio dobar te pohvalio inicijativu predsjednice da razgovara s čelnicima parlamentarnih stranaka.

S predsjednicom je razgovarao o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj koju su ocijenili kao vrlo tešku. 'Razgovarali smo o potrebi sveobuhvatnih zahvata koji bi tu situaciju učinili kvalitetnijom, o zabrinjavajućim podacima, broju iseljenih, zatvaranju radnih mjesta, nedostatku investicija', rekao je.

Karamarko ne smatra da je njihov razgovor izgubio smisao s obzirom na to da se pozivu na sastanak nije odazvao Milanović, a budući da Grabar-Kitarović u razgovorima sa svim parlamentarnim strankama, kao i sindikatima i poslodavcima, želi postići konsenzus oko gorućih problema zemlje i načina njihova rješavanja.

'Nije besmislen. Već sam rekao da me veseli, doista, da predsjednica Republike zadire u prave probleme koji muče Hrvatsku i to na početku mandata', smatra čelnik HDZ-a. Stava je da je inicijativa Grabar-Kitarović odlična jer kroz razgovor s čelnicima stranaka dobija uvid u to kako oni gledaju na mogućnosti izlaska Hrvatske iz teške gospodarske situacije. Izrazio je nadu da će se pozivu na sastanak na Pantovčaku odazvati ostali predsjednici stranaka. 'Mislim da je to korisno', ustvrdio je.

Karamarko je rekao da je on predsjednici Republike Grabar-Kitarović predstavio u kojem smjeru ide gospodarski program HDZ-a, u kojoj je fazi njegova izrada i kada će biti gotov. Novinarima je pritom kazao kako se oni već dvije godine bave time kada će taj program biti gotov, umjesto da se bave programom Kukuriku koalicije koji nije uspio.

'Mi ćemo program predstaviti kad ocijenimo da je to oportuno za stranačku taktiku', dodao je. Naglasio je pritom da će HDZ, osim bazičnog programa koji će odrediti pravce razvoja gospodarstva Hrvatske, predstaviti i katalog projekata na koje računaju i koji su, rekao je, projekti za sljedeća dva desetljeća razvoja Hrvatske. S Grabar-Kitarović danas nije razgovarao o tome treba li se proslava 20. godišnjice 'Oluje' održati i u Zagrebu, što predsjednica podupire. Karamarko je ponovio da je protiv mimohoda u Zagrebu kazavši kako bi bila riječ o eksperimentu u godini 'kad je novca još manje'.

'Ne treba taj novi scenarij proslave obljetnice niti još jedan poticaj za podjelu. Ja sam za to da bude u Kninu, branitelji su za to. (...) Ljudi su naučili na Knin, Knin je simbol te pobjede. Jednog dana kad će biti više novca, kad će i vojska moći više pokazati apsolutno ćemo biti za mimohod u Zagrebu, možda za 25. obljetnicu', ustvrdio je Karamarko.