MIRNA GRGIĆ RADOJČIĆ

Ovo je najmlađa osječka sutkinja, heroina zaduženih u švicarcu

16.04.2015 u 19:57

Bionic
Reading

Osječka sutkinja Mirna Grgić Radojčić u fokusu je hrvatske javnosti nakon što je danas, dva tjedna otkad je srušila prvi kredit u švicarcima, isto učinila i u drugom slučaju pruživši novu nadu svim pogođenim dužnicima u toj valuti. Iako je trenutačno pod medijskim povećalom, sutkinja Općinskog suda Osijek samozatajno poručuje da fokus ne treba biti na njoj

'Ne bih davala nikakve izjave niti govorila o sebi, jer tu se ni ne radi o meni. Tu nisam bitna ja, ovo je posao, trudim se odraditi ga najbolje što mogu', kratko je izjavila sutkinja Mirna Grgić Radojčić za tportal.

Nakon što je 1. travnja prvi ugovor o kreditu u švicarskim francima proglasila ništetnim, sutkinja Grgić Radojčić na isti je način nepravomoćno presudila u sporu koji je Ivona Nikolić iz Osijeka vodila protiv Zagrebačke banke. Banci je naložila povrat cjelokupnog dosad uplaćenog iznosa od 328.149 kuna uvećanog za zatezne kamate. Pravnim presedanom proglašena je prethodna odluka, u slučaju tužitelja Ivice Butora protiv Privredne Banke Zagreb, no današnjom presudom sutkinja Grgić Radojčić pokazala je da bi takve presude mogle postati uobičajena sudska praksa.

Zanimljivo je da je tužitelje u oba dobivena slučaja zastupao vinkovački odvjetnik Slaven Karaban koji se u dosadašnjim parnicama nije susretao sa sutkinjom Grgić Radojčić. Iako se nadao upravo takvoj današnjoj presudi, postojala je i mogućnost djelomičnog ili potpunog gubitka parnice.

Bivša novinarka

'Po mom mišljenu, sutkinja je postupila ispravno. Imala je hrabrosti da to napravi i ja joj čestitam. Znate, suci vole manje komplicirane slučajeve. Ove koji privlače medijsku pozornost prebacuju kao vruć krumpir i najradije ih ne bi uzeli', izjavio je za tportal odvjetnik Karaban.

No najmlađa osječka sutkinja Općinskog suda Osijek, ne samo da je navikla na medijsku pozornost, već je nekad i radila u medijima. Svoju novinarsku karijeru započela je na Hrvatskoj televiziji još 1995. kao najmlađa vanjska suradnica te televizijske kuće. Njezine kolegice o njoj imaju same riječi hvale. Kažu kako je oduvijek bila visokih moralnih vrijednosti te da je uvijek pokazivala afinitet prema socijalnoj problematici.

No sadašnja sutkinja Grgić Radojčić privremeno je napustila novinarstvo i otišla raditi na zagrebački sud, no uskoro se vratila u Osijek, ponovno novinarstvu, u dopisništvo RTL televizije. No u stalnoj prevazi između novinarstva i pravosuđa, u konačnici se odlučila napustiti novinarstvo i zaposlila se na osječkom Općinskom sudu. Njezina odluka očito se pokazala pravim izborom, ne samo za nju već i za hrvatsku javnost koja bi, da je Mirna Grgić Radojčić ostala u novinarskim vodama, bila zakinuta za jednu hrabru sutkinju.

U obrazloženju prve presude sutkinja je navela kako je po ocjeni suda ugovor ništetan jer odrednice o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi, obvezu tužitelja čine neodređenom i neodredivom. U daljnjem objašnjenju navela je da nije ni savjesno ni pošteno istovremeno ugovaranje odrednica koje i glavnicu i kamatu čine promjenjivima, ovisnima o nepredvidivim čimbenicima kao što su odnos tečaja švicarskog franka i kune. Sutkinja je zaključila da se nije vodilo dovoljno računa o interesu tužitelja, što je protivno moralu društva te je cjelokupni ugovor protivan Ustavu. Sud je naložio banci da vrati klijentu sav uplaćeni novac odredivši da se kredit nastavi plaćati, ali po tečaju kakav je bio na dan ugovaranja kredita.

Takvu odluku osječke sutkinje mnogi su građani pozdravili smatrajući je ne samo hrabrom, već ispravnom, zakonitom i stručno obrazloženom s čvrstim uporištem u Ustavu. Sutkinju su prozvali plemenitom jer je sve iznenadilo spominjanje morala za koji se u Hrvatskoj već dugi niz godina govori da se srozao na najnižu razinu.