NOVI PUT ILI STRANPUTICA

Ovo je Gabrićev plan za preporod Hrvatske

06.12.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Nacionalni forum Nikice Gabrića kreće s dugo očekivanim procesom pretvaranja iz udruge u stranku, osnivanjem zagrebačkog ogranka na skupu u Sheratonu u nedjelju

Gabrić, oftalmolog koji je kao stručnjak dugo vremena bio angažiran pri SDP-u, kaže u najavi skupa da se Nacionalni forum neće dati upecati na rasprave koje ne vode ničemu, poput aktualnih svjetonazorskih pitanja o braku u Ustavu.

'Mi ne počinjemo kao drugi da osnivamo stranku, a potom ogranke i tako cementiramo cijeli proces. Cilj je da stranku stvaramo od baze prema gore, da upoznamo ljude, a ne da krećemo s 20 prijatelja ili suradnika. Dosada imamo već 500 prijavljenih za skup u Sheratonu', objašnjava Gabrić za tportal.

Iako se proteklih mjeseci Gabrića, a posljedično i udrugu, povezivalo s nekim političkim osobama poput Ive Josipovića, Milana Bandića, pa i bivšeg HDZ-ovca Dragana Primorca, on danas kaže da je u ovom trenutku u procesu stvaranja nove stranke riječ u pravilu o mladim ljudima, dosada neangažiranima u politici, s uspješnim karijerama.

'Dvije su glavne točke o kojima želimo razgovarati na forumu: ekonomija sa zapošljavanjem i demografska obnova. Jer živimo u zemlji u kojoj 1,3 milijuna radi, a tri milijuna živi od onoga što ovi proizvode. Svjetonazorska pitanja oko kojih se danas lome koplja svakako su bitna, ali nisu egzistencijalna, nisu prioritetna za ovu zemlju. Kada biste već danas oko svih tih pitanja postigli konsenzus, sutra ne bismo dobili nijedno novo radno mjesto niti bi Hrvatska bolje živjela. Da biste riješili problem Hrvatske, morate imati program u kojem bi se prepoznalo najmanje 80 posto stanovništva. Ne možete to učiniti s potporom od 51 posto. Tu leži problem naših političkih stranaka, i lijevih i desnih, pa i Crkve, i civilnih udruga s ove ili one strane, što u najboljoj namjeri svatko s rješavanjem svoga pitanja misli da će riješiti problem Hrvatske', smatra Gabrić koji kao primjer navodi snažnu i stabilnu Njemačku, u kojoj kao takvoj danas imamo situaciju da CDU/CSU i SPD dogovaraju veliku koaliciju kako bi zemlja izbjegla parlamentarnu krizu i uz dogovor oko ključnih pitanja poput cijene rada ostala vodeća zemlja EU.

'A Hrvatska, koja je praktično u bankrotu jer ne može plaćati svoje kamate, bavi se pitanjima koja nisu egzistencijalno bitna za nju, za izlazak iz krize.'

U razgovoru za tportal Gabrić ponavlja ranije već spominjani projekt koji vidi kao okosnicu relativno brzog popravljanja ekonomskog debakla u Hrvatskoj kroz razvijanje turizma na hrvatskom dijelu jadranske obale.

Riječ je o onome što dosad nije uspjela provesti nijedna vlada u zemlji orijentiranoj na uvoz, da se turizam, osim preko ljeta, omasovi i tijekom ostatka godine te da se na hrvatskom turizmu konačno angažiraju i sve ostale industrije u zemlji: poljoprivreda, proizvodnja hrane, pružanje usluga, građevinska industrija i sve ostalo.

Jedan od glavnih naših projekata jest da se na našu obalu dovede milijun, dva ili tri turista preko zime.