MOĆNI THAAD

Ovo je čudo tehnike kojim će se Amerikanci braniti

05.04.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Neposredno nakon što je američki ministar obrane Chuck Hagel najavio da će na otočju Guam instalirati proturaketni sustav THAAD, vojska Sjeverne Koreje potvrdila je da je dobila 'konačno odobrenje' za nuklearni napad na SAD

Američka vojska instalirat će proturaketni obrambeni sustav Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) 'u nadolazećim tjednima' kao 'mjeru predostrožnosti' za 'jačanje regionalne obrane protiv prijetnje sjevernokorejskih balističkih projektila', priopćio je Pentagon.

THAAD je američki vojni sustav velikog dometa, koji presreće nadolazeće bojne glave što dalje od branjenog područja te ako je moguće i izvan zemaljskog atmosferskog pojasa. THAAD-ove rakete obaraju projektile kratkog i srednjeg dometa (IRBM), koji mogu pogoditi mete udaljene do 5.630 kilometara. Rakete THAAD-a nemaju bojeve glave, već djeluju na temelju kinetičke energije. THAAD je dizajniran za obaranje raketa Scud i sličnih projektila, uz ograničenu sposobnost djelovanja protiv interkontinentalnih raketa. Jedan THAAD-ov sustav košta oko 800 milijuna dolara.

Američka najava stigla je nakon niza nuklearnih testova i prijetnji Pjongjanga napadom na SAD i Južnu Koreju. Nuklearni testovi rezultirali su nedoumicama oko razine sjevernokorejskog nuklearnog programa.


Pentagon je izložio mogućnosti sustava THAAD i objasnio važnost obrane američkog teritorija od bilo koje vrste napada Sjeverne Koreje:

THAAD je sustav kopnene proturaketne obrane koji uključuje pokretni lanser i presretače raketa, detektirajući radar AN/TPY-2 i integrirani sustav za kontrolu vatre. Instaliranje sustava osnažit će obrambene sposobnosti američkih građana na američkom teritoriju Guam i američku vojsku koja je stacionirana na tom području.

SAD nastavlja pozivati vodstvo Sjeverne Koreje da odustane od provokativnih prijetnji poštivajući svoje međunarodne obaveze. SAD i dalje budno prati sjevernokorejske provokacije i spreman je braniti američki teritorij, naše saveznike i naše nacionalne interese.
253042 ,252814 ,253000 ,252980