USAVRŠAVANJE NA DAR

Ovo je 10 najučinkovitijih liječnika

11.05.2015 u 14:07

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga i njegov pomoćnik Dragan Korolija-Marinić uručili su priznanja desetorici liječnika za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu. Priznanja su dobili Stipislav Jadrijević, Branislav Kocman i Darko Vujanić iz KB-a Merkur, Ivana Smoljan, Vjekoslav Tomulić i Sandro Brusich iz KBC-a Rijeka, Marina Vidović iz KBC-a Zagreb, Igor Žabić iz OB-a Koprivnica, Vlasta Kupres iz OB-a Karlovac te Šime Manola iz KBC-a Sestre milosrdnice

Ministarstvo zdravlja dodijelilo im je ovo simbolično priznanje, a od svojih će bolničkih ustanova dobiti na dar stručno usavršavanje u vrijednosti od deset tisuća kuna.

Ministar Varga zahvalio je liječnicima zbog iskazanog iznimnog truda te naglasio kako je vrednovanje rada zdravstvenih djelatnika jedna u nizu mjera, pored nacionalnih preventivnih programa, koje poduzimamo kako bi se životni vijek hrvatskih građana u pet godina produljio za dvije godine, koliko danas živimo kraće od prosječnog Europljanina, priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

Ministar je najavio da će se donijeti posebna uredba kojom će se omogućiti nagrađivanje prema učinku.

'Samo sam radio svoj posao i tako ću i ubuduće. Nisam ni znao da netko prati koliko radimo pa sam se ugodno iznenadio', rekao je prvi od desetorice, transplantacijski kirurg iz KB-a Merkur, Stipislav Jadrijević. Njegov kolega, također transplantacijski kirurg Branislav Kocman, istaknuo je da iza svakog uspješnog kirurga stoji barem isto toliko vrijedan tim zdravstvenih djelatnika.

'Tim je sve napravio, a ja sam samo najviše eksponiran', također skromno komentira svoje priznanje kardiolog Vjekoslav Tomulić, a Ivana Smoljan, internistica iz KBC-a Rijeka, rekla je kako nije ni sanjala da bi joj se takvo što moglo dogoditi te da je počašćena ovim priznanjem.

Njihovi kolege također su rekli kako za svoj rad nisu očekivali zahvalu premda je ona uvijek dodatni motiv te su izrazili zadovoljstvo time što se rad konačno vrednuje.

Dodjela priznanja najuspješnijima bila je prilika za iznošenje najnovijih podataka o provedbi Programa plus od 11. veljače ove godine. U Program su se uključile sve bolnice te u poslijepodnevnim terminima srijedom i subotom obavljaju medicinske procedure prema vlastitom odabiru, odnosno one na koje se kod njih najdulje čeka.

Do početka svibnja kroz Program plus pregledano je 55.679 pacijenata, a s današnjim datumom broj obrađenih pacijenata procjenjuje se na oko 60 tisuća jer broj obavljenih pretraga i zahvata prosječno raste oko pet tisuća na tjedan.

Najbolje rezultate ima KBC Rijeka s pregledanih i obrađenih 6136 pacijenata, slijedi KBC Zagreb s 5649, zatim KB Sveti duh, u kojem je pregledano 4649 pacijenata, slijede OB Pula s 4002, KB Dubrava s 3215 pacijenata i KBC Split s 2980 pacijenata.

U nekim zdravstvenim ustanovama liste čekanja gotovo da ne postoje s obzirom na to da se na pregled čeka tek nekoliko dana. Primjerice u Kliničkom bolničkom centru Osijek za gastroskopiju se dobiva termin za dva, a za kolonoskopiju za četiri dana. Liste čekanja više ne postoje ni u KBC-u Rijeka za ultrazvuk srca te u KBC-u Split za laboratorijske pretrage.

Program plus provodit će se dok postoji potreba za to, odnosno prestat će se raditi u dodatnim terminima kada pacijent za medicinski zahvat ili pretragu bude mogao dobiti medicinski prihvatljiv termin u redovnom radnom vremenu.