MULTIAKTIVNA HRVATSKA

Ove infografike objasnile su svijet

11.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Britanski lingvist Richard Lewis sastavio je mapu svjetskih kultura kategorizirajući nacionalne norme. Taj svjetski putnik koji govori deset jezika procijenio je da je kvalificiran za takav pothvat, svjestan opasnosti od stereotipa. 'Određivanje nacionalnih karakteristika je poput hodanja po minskom polju netočnih procjena i iznenađujućih iznimaka. Postoji međutim i nešto što se zove nacionalna norma', ustvrdio je Lewis

Mnogi smatraju da je Lewis uspio u svom naumu - njegova knjiga 'When Cultures Collide', sada u trećem izdanju, prodana je u više od milijun primjeraka od 1996, kada je prvi put izdana, piše Business Insider. Wall Street Journal ocijenio je da je riječ o 'autoritativnoj mapi za navigaciju kroz svjetsku ekonomiju'.

Lewis svrstava države u tri kategorije. Prvu čine tzv. linearno aktivne države, one koje karakteriziraju planiranje, organizacija te obavljanje aktivnosti po zadanom rasporedu. Njemačka i Švicarska 'čisti' su primjeri te kategorije, u kojoj su se našli i SAD, ali i Češka i Slovenija.

Tzv. multiaktivne države karakteriziraju živahni, govorljivi narodi koji rade mnogo stvari istovremeno, ne planiraju prioritete u skladu s vremenskim rasporedom, već prema relativnom uzbuđenju ili važnosti koju svaka zadaća nosi sa sobom. U toj kategoriji našli su se Hrvati, koje je Lewis svrstao u skupinu sa Rusima i Slovacima. Talijani, južnoamerički narodi i Arapi također su članovi te skupine - potonji, doduše, na liniji koja vodi prema reaktivnim državama.

Klikni za uvećanje


U kategoriju reaktivnih država - onih kultura koje daju prioritet učtivosti i uvažavanju, tihom i mirnom slušanju sugovornika i pažljivom reagiranju na njihove prijedloge - Lewis kao ogledne primjere svrstava Vijetnamce, Kineze i Japance.

Taj britanski lingvist kaže da se kategorizacija nacionalnih normi ne mijenja u značajnijoj mjeri s protokom vremena.

'Ponašanje pripadnika različitih kultura nije nešto što se može ocijeniti slučajnim. Postoje jasni trendovi, sljedovi i tradicije. Reakcije Amerikanaca, Europljana i Azijata mogu se predvidjeti, obično putem utemeljenih obrazloženja. Čak i u državama u kojima su trenutno na snazi velike političke ili ekonomske promjene (Rusija, Kina, Mađarska, Poljska, Malezija itd.) duboko ukorijenjeni stavovi i uvjerenja othrvat će se naglim transformacijama vrijednosti koje nameću reformisti, vlade ili multinacionalni konglomerati'.

Klikni za uvećanje


Svrha cijele analize je spoznaja o načinima interakcije s ljudima iz različitih kultura, čime se bavi i trguje organizacija Richard Lewis Communications.

'Fokusirajući se na kulturalne korijene nacionalnih karakteristika i ponašanja, u društvenom i poslovnim životu, možemo predvidjeti i zapanjujuće precizno procijeniti kako će drugi reagirati na naše planove koji se odnose na njih, te možemo iznijeti određene pretpostavke kako će oni pristupiti nama', napisao je Lewis.