ŠIMONOVIĆ NE MISLI KAO JAVNOST

'Ove godine osjetno je manje korupcije nego lani'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2009 16:03
  • Objavljeno 17.11.2009 u 15:35
Cvitan, Šimonović, Kralj

Cvitan, Šimonović, Kralj

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nina Đurđević

U povodu rezultata indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala (TIH), po kojima Hrvatska stoji lošije nego lani, ministar pravosuđa Ivan Šimonović istaknuo je da se objavljeni podaci odnose na 2008. te da vjeruje da je krajem ove godine osjetno manje korupcije nego lani

Krajem 2008. unaprijeđen je zakonodavni okvir i organizacija tijela za borbu protiv korupcije upravo zato što se smatralo da korupcije i organiziranoga kriminala ima, da su opasni i da im se treba učinkovitije suprotstaviti. Javno priznanje korupcije i pojačana borba protiv nje povećavaju percepciju korupcije, ali su ujedno početak ozdravljenja društva, ističe Šimonović u priopćenju.

Podsjeća da je za osuđene za organizirani kriminal i korupciju uvedena zapljena cjelokupne imovine za koju, kako je rekao, ne mogu učiniti vjerojatnim da su je stekli zakonito. Ustrojena je i 'uskočka vertikala' koja obuhvaća dijelove policije, državnog odvjetništva i sudska vijeća, specijalizirane za borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala.

Šimonović dodaje da je, uz izmjene zakona u borbi protiv korupcije, još važnija 'promjena društvene atmosfere u kojoj građani više nisu spremni tolerirati korupciju'.

'Neprihvaćanje korupcije i spremnost da joj se suprotstavi na učinkovit način odnosi se i na korupciju na visokom nivou, a danas u Hrvatskoj više nitko nije iznad prava', tvrdi ministar pravosuđa.

Upozorava da su Hrvatsku očekuju teške reforme koje su građanima prihvatljive samo pod uvjetom uspješnog suzbijanja i sprječavanja korupcije i svih društvenih gubitaka koje ona donosi.

'Iz ove krize Hrvatska treba izaći snažnija i racionalnije organizirana, ali i čistija od organiziranoga kriminala i korupcije', stoji u priopćenju.

TIH je danas predstavio podatke po kojima je Hrvatska pala na listi indeksa percepcije korupcije. Na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) dobila je ocjenu 4,1, a lani je ocijenjena sa 4,4.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi