UNATOČ OPTIMIZMU VLADE

Novi pad Hrvatske na ljestvici korupcije

17.11.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Hrvatska je nakon odličnog uspjeha u 2008. pala na ljestvici indeksa percepcije korupcije, kazao je Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska

Na ljestvici koja od 0 do 10 ocjenjuje percepciju korupcije u 180 zemalja Hrvatska se u 2009. našla na 66. mjestu s indeksom 4,1.Nakon prošlogodišnje rekordne ocjene od 4,4, ovogodišnji indeks jednak je onome iz 2007.

'Ovo je donja granica prihvatljivosti, nije ohrabrujuće i definitivno ocjena nije pohvalna', kazao je Nikola Kristić, član Upravnog odbora TIH-a.

Uzrok pada indeksa percepcije korupcije Kristić i Petrović vide u nedovoljnim reformama na području medija, sektora javne nabave i sudstva. Jedan od krivaca za lošu ocjenu je i Zakon o golfu. Petrović je također iznio konkretan primjer u kojem je očito zašto je Hrvatska na tako lošoj poziciji. On, kao član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije dobio na uvid prijedlog Zakona o sukobu interesa prije izglasavanja tog zakona u Saboru.

Na naše pitanje jesu li lošijoj ocjeni doprinos dale i afere na javnoj televiziji, predsjednik TIH-a kazao je da se istraživanja ne bave skandalima. No Nikola Kristić, predsjednik podružnice HND-a pri HRT-u, kazao je kako su mediji u Hrvatskoj u sve većem koruptivnom riziku te su uz javnu nabavu i sudstvo postali rak-rana Hrvatske.

Kao i uvijek, možemo se tješiti da su naši susjedi, s izuzetkom Slovenije, prošli lošije od nas. Srbija je dobila ocjenu 3,5, a BiH 3,0. Lošije stanje po pitanju percepcije korupcije, barem po ovom istraživanju, jest u članicama EU Bugarskoj i Rumunjskoj.

'Mi ne smatramo da je korupcija ove godine veća nego lani, no za Hrvatsku kao zemlju koja uskoro ulazi u EU postoje viši kriteriji', kaže Petrović pa dodaje kako će se morati uložiti dodatni napori da se dođe do ocjene 5,0, kojoj Hrvatska teži.

Petrović se u izvješću za sljedeću godinu nada boljoj ocjeni zbog izmjena Kaznenog zakona kojima se omogućuje oduzimanje nezakonito stečene imovine (slučaj 'Dubai) te izmjena Zakona o imenovanju i unapređenju sudaca.

ŠTO JE INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE?

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala najopsežnije je svjetsko ispitivanje percepcije korupcije, provodi se od 1995, a ove godine obuhvaća 180 zemalja, kao i prošle. Rezultati Indeksa percepcije korupcije sastavljeni su na temelju ukupno 13 ispitivanja koja je provelo 10 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analitičari. Smatra se da u zemljama s ocjenom 5,0 i višom korupcija ne ugrožava daljnji razvoj gospodarstva i društva u cjelini.

Hrvatska je bila obuhvaćena s ukupno osam istraživanja, uz raspon ocjena od 3,3 do 5,2. Pri ocjenjivanju Hrvatske korištena su istraživanja za 2009. koja su proveli Economist Intelligence Unit, nevladina udruga Freedom House, Global Insights (bivši Svjetski centar za istraživanje tržišta - World Market Research Centre), Indeks transformacija zaklade Bertelsman (Bertelsman Transformation Index), Svjetski izvještaj o konkurentnosti Instituta za razvoj upravljanja (Institute for Management Development) i Globalni izvještaj o konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum). Od izvještaja za 2008. godinu korišten je Globalni izvještaj o konkurentnosti te Svjetski izvještaj o konkurentnosti Instituta za razvoj upravljanja. Istraživanja su mahom provođena od sredine 2007. do početka 2009. godine.