pravosuđe u novim rukama

Ovakvu primopredaju ministarstva još nismo vidjeli

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2020 17:02
  • Objavljeno 24.07.2020 u 16:44
Dražen Bošnjaković, Ivan Malenica

Dražen Bošnjaković, Ivan Malenica

Izvor: Društvene mreže / Autor: Twitter

Službena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice i dosadašnjeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića održana je u petak u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ministar Malenica, koji je zbog mjere samoizolacije uslijed zaraze koronavirusom sudjelovao na primopredaji putem video linka, rekao je da će se u mandatu ove Vlade nastaviti s provedbom reformskih mjera u području pravosuđa i uprave.

"Velika je čast i odgovornost biti na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave. U oba sustava nužno je napraviti značajne promjene i nastaviti s digitalizacijom procesa. Nastavit ćemo s daljnjom provedbom reforme pravosuđa poštujući trodiobu vlasti", istaknuo je.

U priopćenju se navodi i kako je najavio da će se usvojiti novi Ovršni zakon te će "voditi beskompromisnu borbu protiv korupcije, donijeti novi zakonodavni okvir radi ubrzavanja parničnog postupka uz osnaživanje rasprave na daljinu i propisivanja okvirnih rokova za trajanje parničnog postupka, raditi na smanjenju broja neriješenih predmeta i skraćivanju trajanja sudskih postupaka."

"Kao što smo najavili, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika, broj članova predstavničkih tijela smanjiti za petinu, i dalje raditi na depolitizaciji i profesionalizaciji javne uprave, urediti sustav plaća, zapošljavanja, nagrađivanja i napredovanja", dodao je zahvalivši Bošnjakoviću na dosadašnjem radu.

Bošnjaković je podsjetio na iskorake napravljene u području pravosuđa u protekle četiri godine, posebno na kontinuirano ulaganje u razvoj novih aplikacija i funkcionalnosti, projekt eKomunikacija koji je uveden u primjenu na svim trgovačkim, općinskim, županijskim sudovima i Visokom trgovačkom sudu te omogućuje elektroničku dostavu pismena sa suda i prema sudu.

  • +10
  • +7

Ivan Malenica

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dodao je da je paketom kaznenih zakona (Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku) ojačana zaštita žrtava nasilja u obitelji i zaštita određenih kategorija zanimanja za koje je utvrđena veća izloženost nasilju, s jedne strane, i javni interes za obavljanje istih, s druge strane.

Na primopredaji je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić, priopćeno je.

Podijelio je fotografiju primopredaje, on u svom domu, Bošnjaković u Ministarstvu i gledaju se preko ekrana. Ministar Malenica preko ekrana je upoznao, sudeći prema fotografiji i cijeli kabinet. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!