SABOR O UKIDANJU NAPLATE OPOMENA

'Ovakve populističke mjere neće pomoći građanima!'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 05.07.2012 15:13
  • Objavljeno 05.07.2012 u 13:00
Đuro Popijač

Đuro Popijač

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Saborski zastupnici jutros su raspravili izmjene Zakona o zaštiti potrošača, u kojem je jedna od najvažnijih odredbi ukidanje naplate opomena koje su građani plaćali kao upozorenje zbog kašnjenja u plaćanju duga. Dok su vladajući tvrdili da tom mjerom žele olakšati vrlo težak položaj građana, u oporbi smatraju da se radi o populističkoj mjeri jer Vlada drugim mjerama itekako udara na standard građana

Predstavljajući izmjene tog zakona, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal kazala je da je Ministarstvo u razgovoru s pružateljima usluga i potrošačima došlo do zaključka da nema nikakvog financijskog razloga za naplaćivanje opomene u iznosu od 100 do 200 kuna.

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'No ovo nije segment kojim nenaplaćivanjem opomene na neki način negiramo samo postojanje duga, nego da, ukoliko dođemo u zakašnjenje i primimo opomenu, taj komad papira iz nekog razloga ne platimo 100 ili 150 kuna. To naravno ne znači da svatko od nas ne mora pratiti, dapače moramo pojačati disciplinu plaćanja svojih računa na ime usluge koja nam je izvršena i isporučena', pojasnila je Obradović Mazal

S njom se u ime SDP-a složila Mirela Holy, koja je pozdravila zabranu naplate opomena. 'U ovom području vladao je kaos i nered, a trgovci i pružatelji usluga zloupotrebljavali su instrument opomene za lihvarsko iznuđivanje novca od potrošača. Iako ćemo u SDP-u uvijek inzistirati na podmirivanju svih računa i obveza i striktnoj financijskoj disciplini, nećemo dopustiti da se teška materijalna situacija u kojoj se nalaze mnogi građani zloupotrebljava te da na tuđoj nevolji profitiraju beskrupulozni trgovci i pružatelji usluga', kazala je Holy.


U HDZ-u smatraju da vjerovnici imaju pravo upozoravati na dugovanje pa i zaračunavati objektivan trošak opomene, no jednako tako ne prihvaćaju 'pretjerivanje i unošenje apsurda te dodatno zarađivanje na ovom problemu'. 'No pored ovih, za javnost svakako simpatičnih i prihvatljivih poteza Vlade, temeljno je pitanje kada će se Vlada zapravo početi baviti stvarnim problemima i kada će početi stvarati ekonomske preduvjete kako bi građani imali čime plaćati svoje račune', kazao je HDZ-ovac Đuro Popijač

Podsjetio da su u zadnjih pola godine troškovi života porasli, ali i da su računi za struju, plin, komunalne usluge i vodu sve veći. 'To je direktno rezultat rada ili nerada ove vlade. I ovakve populističke mjere neće pomoći građanima u pokrivanju sve većih životnih troškova. Ovakvi na oko simpatični potezi Vlade ne mogu pokriti opću činjenicu da se gospodarski oporavak ne nazire, da se u realnom sektoru gube radna mjesta i da će se računi s opomenama ili bez opomena sve teže plaćati', kazao je Popijač.

S druge strane, HDSSB-ovca Boru Grubišića zasmetalo je što se u izmjenama zakona uopće ne spominju banke. 'Ono što se događalo sa švicarcima i prijevarom vezanom uz švicarski franak je bankarski mobing, a svi u vlasti su to šutke gledali i promatrali. Postoje europske direktive već četiri godine, no Hrvatska ih nije primjenjivala, nego su se sada dosjetili. Pa nam je stigao jedan simpatičan prijedlog Vlade za određenim mrvicama koje će, eto, pomoći građanima', kazao je Grubišić.

Prozivajući banke, Grubišić je naveo i vlastiti primjer 'bankarskog mobinga'. 'Evo, ja sam, iako nisam imao primitaka ni izdataka sa svog računa, dobio obavijest da sam dužan 50 kuna. Pa sam išao pitati zašto sam u dugu 50 kuna i rekli su mi da je to zato što nisam ništa uplatio ni isplatio, a moj račun stoji u banci i zbog toga košta 50 kuna', kazao je Grubišić.

SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović u pojedinačnoj je raspravi ipak podsjetila da je naplaćivanje opomena sukladno Kaznenom zakonu bilo kriminalno ponašanje. 'Stoga predlažem da se sva ta naplata koja je protuzakonito izvršena naplati prisilnim putem od banaka u državni proračun i da se uz kamate vrati onima kojima je oduzeta na protupravni način', zaključila je Antičević Marinović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi