MILANOVIĆ UPOZORAVA

'Ovako ćemo se zaduživati još 25 godina - ako to odlučimo'

06.11.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Vlada je danas dala suglasnost tvrtki Autocesta Rijeka - Zagreb za kreditno zaduženje od 177 milijuna eura. Tu je situaciju premijer Zoran Milanović iskoristio kako bi građane uvjerio zašto je potrebno provesti monetizaciju autocesta

Zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić rekao je na sjednici Vlade kako ARZ treba kredit kako bi financirao plan poslovanja za 2014., odnosno za uredno servisiranje kreditnih obveza. Premijer Zoran Milanović dodao je kako uz kredit Vlada daje i državno jamstvo: 'I tako još 25 godina. Ako se na to odlučimo. Sve da bi se plaćale kamate na glavnicu.'

Premijer je na drugačiji način htio ponoviti da bi se država, stavljanjem autocesta u koncesiju na 30 godina, riješila ogromnih dugova nastalih prilikom gradnje autoceste.

Vlada je danas usvojila i izmjene Zakona o poreznoj upravi. Ministar financija Boris Lalovac rekao je da se zakon mijenja u dvije tehničke stvari koje se odnose na usklađivanje sa Zakonom o državnim službenicima te na izbor ravnatelja Porezne uprave.

'Ravnatelja PU-a bira se kao državnog dužnosnika, imenuje ga Vlada, ali suštinska promjena bit će drukčiji odnos poreznika prema poduzetnicima', rekao je Lalovac.

Najavio je horizontalno praćenje poduzetnika i drukčiji odnos poduzetnika s Poreznom upravom. 'Porezni referenti trebat će unaprijed ići u provjere određenih knjiženja kao savjetodavci da se vidi koja je praksa ispravna, a koja nije. Danas poreznik dođe, s tri godine zakašnjenja, i kazni poreznog obveznika s velikim iznosom jer godinama nije poslovao po pravilima. Nekad poduzetnik nema namjeru pogrešno poslovati, ali netko to tolerira godinama. Zato poreznici trebaju na samom početku pokretanja posla djelovati savjetodavno', rekao je Lalovac.

Djelatnici porezne posebno će kao savjetodavci biti usmjereni na velike kompanije. 'Dosadašnja praksa nam komplicira stvari. Želimo bolju naplatu, da poreznici otvaraju porezne knjige, želimo povjerenje i u konačnici da se izbjegnu problemi', kaže Lalovac.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je predložena izmjena zakona 'jedno jako prosvijećeno rješenje koje podrazumijeva prosvijećenu i kvalitetnu birokraciju'.

'Ako imate prejednostavna pravila za složene situacije - nije dobro. Isto tako presložena pravila za složene situacije nisu dobra i otvaraju prostor za korupciju - ako birokracija nije dovoljno svjesna svog posla. Ovo je napredniji model koji traži naprednije činovnike i birokraciju, i nikad bez više instance kontrole jer se radi o ogromnim iznosima i interesima', rekao je Milanović.

Kaže da ne mogu sve složene društvene situacije propisati u petu decimalu unaprijed: 'To je u poreznim predmetima vrlo često za eksplodirati naprosto! Vidjeli smo primjere i tumačenja što Porezna uprava smije ili ne smije... Uspješnost PU-a i financijski rezultati mjera su uspješnosti jedne politike. Koliko smo uspješni u tome da od poduzetnika uzmemo što su dužni državi, a da oni opstanu i napreduju, utoliko je i naša politika više ili manje uspješna.'