SUMMIT NATO-A U CHICAGU

Ovaj vikend odlučuje se o sudbini Afganistana

18.05.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Predstojeći dvodnevni summit NATO-a u nedjelju i ponedjeljak u Chicagu, na kojem će Hrvatsku predstavljati premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović, bit će prilika za države članice da definiraju dugoročan odnos a Afganistanom, tijekom tranzicije i nakon nje, predstave koncept tzv. pametne obrane i ojačaju mrežu partnerstva širom svijeta.

Prema najavama, summit u Chicagu će biti najveći u povijesti NATO-a, a sudjelovat će oko 60 zemalja i organizacija.Hrvatska je službeno postala punopravnom članicom NATO-a 1. travnja 2009. godine u šestom krugu proširenja, zajedno s Albanijom i iste je godine u travnju sudjelovala na summitu u Strasbourgu i Kielu. Chicago neće biti summit proširenja jer NATO očekuje više značajnih reformi u zemljama koje teže pridruženju, ali će potvrditi politiku otvorenih vrata.

Prema riječima glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, Chicago će jasno pokazati opredjeljenje Saveza za dovršetak tranzicije u Afganistanu do kraja 2014., ali će se razgovarati i o pomoći afganistanskim sigurnosnim snagama nakon tog datuma, što će NATO-u biti nova uloga.

"Usredotočit ćemo se na pomak od borbenih djelovanja i koncentrirati na obuku, savjetovanje i pružanje pomoći", kazao je Rasmussen uoči summita.Hrvatska u Afganistanu sudjeluje u 23 civilna projekta koja Zagreb provodi samostalno ili u suradnji s Programom za razvoj UN-a (UNDP).

Što se koncepta tzv. pametne obrane tiče, na summitu će se predstaviti niz višenacionalnih projekata planiranih kako bi NATO ostao najsposobniji vojnopolitički savez u svijetu. Radi se o programima poput proturaketne obrane, Savezničkog nadzora tla s bespilotnim letjelicama (AGS) te zajedničkog obavještajnog rada, nadzora i izviđanja.

Chicago će također biti prilika da saveznici prodube postojeće i stvore nove mreže partnerstva, uz naglasak na njihovu integralnu ulogu u NATO-ovim mirovnim operacijama i operacijama upravljanja krizama. Šefovi država i vlada razmjenit će stajališta i o angažiranju drugih organizacija u rješavanju globalnih izazova.

NATO broji 28 država članica, a države osnivači su Belgija, Danska, Island, Luksemburg, Norveška, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Italija, Nizozemska, Portugal i SAD, dvanaest država koje su 4. travnja 1949. godine u Washingtonu potpisale Sjevernoatlantski sporazum.

Chicago, poznat kao "vjetroviti grad" (Windy City), počeo je s pripremama za summit početkom svibnja. Summit će se održati u "McCormick Place" centru, četiri kilometra od centra grada, u blizini jezera Michigan. Chicago je treći po veličini grad u SAD-u, s pripadnicima brojnih dijaspora iz zemalja članica NATO-a poput Grčke, Italije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Hrvatske, Turske. U njemu živi oko 50.000 ljudi hrvatskog podrijetla, a manje je poznato kako je 49. gradonačelnik Chicaga bio hrvatskog podrijetla. Michael Anthony Bilandic je grad vodio od 1976. do 1979. Znamenitost Chicaga su dvije skulpture Indijanaca koje je izradio veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović.