BRANITELJSKI PROSVJED

Ovaj članak Vatikanskog ugovora priječi ulazak policije u crkvu

29.05.2015 u 09:29

  • +37

Branitelji na Markovu trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Policija je nekoliko puta pokušala ući u crkvu i privesti branitelje, no svećenici su stali u njihovu zaštitu. Specijalci su pokušali dogovoriti sa svećenikom da im dopusti ulazak u crkvu, na što on nije pristao. Valja istaknuti da policija ne smije intervenirati na teritoriju Katoličke crkve jer ju u tome sprečava članak 7. ugovora između Vatikana i RH o pravnim pitanjima, objasnio je za Hrvatsku televiziju teolog i novinar Drago Pilsel

Naime u spomenutom članku Vatikanskog ugovora stoji sljedeće:

1. Republika Hrvatska jamči Katoličkoj crkvi slobodu obavljanja bogoštovlja.

2. Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora.

3. Samo zbog posebno važnih razloga te s izričitim pristankom crkvene vlasti, ta mjesta mogu biti namijenjena u druge svrhe.

4. Nadležna tijela Republike Hrvatske mogu poduzeti sigurnosne mjere u tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti, ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja ili zbog spašavanja dobara posebne povijesne i kulturne vrijednosti.

5. Prije održavanja bogoštovlja (kao u slučaju procesija, hodočašća i slično) na ostalim mjestima, osim na označenima u stavku 2., mjerodavne crkvene vlasti obavijestit će o tome nadležna tijela Republike Hrvatske kojima je dužnost osiguravati javni red i jamčiti sigurnost.

Zakon o potvrđivanju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima donio je Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 7. veljače 1997. godine.