opasnost iz rusije

Ova europska država udvostručuje teritorijalnu obranu i poručuje: Probudite se!

22.02.2024 u 10:24

Bionic
Reading

Estonija, država koja je svoju neovisnost od bivšeg Sovjetskog Saveza stekla tek 1991., nakon ruske invazije na Ukrajinu udvostručila je broj pripadnika teritorijalne obrane, ljudi koji bi podržali mnogo manju profesionalnu vojsku u krizi, na 20.000

Taj broj uključuje oko 10.000 dragovoljaca Obrambene lige te oko 10.000 bivših vojnih obveznika koji su dio vojne pričuve. General bojnik Ilmar Tamm, čelnik Obrambene lige, rekao je da je glavna uloga njegovih trupa odvratiti napad snaga Vladimira Putina. Povezujući sigurnost NATO-a s onim što se događa u Ukrajini, upozorio je da će šanse za takav čin agresije rasti ako ruske snage prevladaju u borbi protiv Kijeva.

'Koliko ozbiljno shvaćamo podršku Ukrajini? Ako odustanemo od Ukrajine, odričemo li se i vlastite obrane? Dakle situacija je prilično kritična i to dvoje ne treba razdvajati', rekao je general bojnik Tamm u intervjuu za Sky News. Bojnik Tanel Kapper, zapovjednik snaga Obrambene lige na otoku Hiiuma, poslao je poruku upozorenja Putinu ako Rusija odluči napasti Estoniju.

  • +2
Estonska Obrambena garda Izvor: EPA / Autor: TOMS KALNINS

'Bit će to krvav nered ako dođete ovamo. Definitivno ćemo ubiti što vas je više moguće', rekao je Kapper za Sky News, a članicama NATO-a koje možda ne čine dovoljno da ojačaju ukrajinsku obranu poručio je da se probude jer Rusija neće stati na Ukrajini.

'Ako ih ne zaustavimo, ići će sve dalje i dalje', zaključio je Kapper.