BORBA S EPIDEMIJOM

Otvoreno: U pitanju je održivost zdravstvenog sustava, podaci su zabrinjavajući

02.11.2020 u 23:09

Bionic
Reading

Uvode se brzi testovi na koronavirus. Što su prednosti, a što nedostaci? Može li itko sa sigurnošću kazati kada će većem broju građana biti dostupno uistinu učinkovito i sigurno cjepivo? Kakva bi epidemiološka slika trebala biti da i Hrvatska uđe u novi lockdown? Tko takvu odluku može donijeti? O tome i drugim aktualnim pitanjima vezanim uz širenje epidemije govorili su u Otvorenom doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava, Saša Srića, dr.med., specijalist internist-pulmolog. prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, dr. med, Zavod za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju, Medicinski fakultet u Rijeci.

Capak je rekao kako s obzirom na rast novooboljelih od prije dva tjedna, oni trenutno pune bolnice.

'7,6 posto oboljelih završi u bolnici, a 2 posto osoba završi na respiratoru. Što više je aktivnih slučajeva, to je više hospitaliziranih i na respiratoru', rekao je i dodao kako se trenutno puni KBC Dubrava, a na terenu se pune bolnice koje imaju infektivne odjele na koje se mogu stavljati covid bolesnici.

Na pitanje slaže li se s tim da je KBC Dubrava specijalizirana za covid bolesnike rekao je kako je uvijek dobro da se covid bolesnici nalaze na jednom mjestu zato što je to epidemiološki bolje.

'Na terenu se razmišlja da se osnuju covid bolnice, kako bi se rasteretili bolnički centri s covid bolesnicima', rekao je Capak.

Trobonjača je naglasio kako se vidi da formiranje covid bolnice donosi određene frustracije djelatnika koji rade u toj ustanovi. Rekao je kako se u toj bolnici treba provesti kadrovska prilagodba.

- Tek sada vidimo koliko su nam važni visoko specijalizirani kadrovi koji su kadri liječiti najteže bolesnike, a koje nismo dovoljno pazili pa smo ih vremenom izgubili, rekao je i dodao kao smatra da će kadrovska prilagodba biti najvažnija u idućem razdoblju.

Capak je rekao kako je trenutna smrtnost u Hrvatskoj 144 umrlih na milijun stanovnika i s tim brojkama smo u sredini EU. No, kako je rekao, taj je podatak zabrinjavajući i mi trebamo izbjeći zagušenje zdravstvenog sustava.

Istaknuo je da ako se budemo držali propisanih mjera, broj novooboljelih će biti manji.

Srića je rekao kako zabrinjavaju brojke hospitaliziranih, zato što je u pitanju održivost zdravstvenog sustava koji pomalo gubi kontrolu.