ozbiljan ideološki sukob

Otvoreno o Crnoj Gori: 'Očekuju nas kriza, produbljivanje podjela, destabilizacija zemlje i vjerojatno snažnije uključivanje zapadnih partnera u pregovore'

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 07.09.2021 09:22
  • Objavljeno 07.09.2021 u 06:57
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Ovo je ozbiljan ideološki sukob dviju dijametralno suprotnih politika, ideja, programa i projekata. Ovo je borba ne samo za opstojnost Crne Gore kao nezavisne države, već i za opstojnost crnogorske nacije s posebnim etničkim, kulturološkim i crkvenim identitetom zbog toga što druga strana, koja je trenutno na vlasti, uz evidentnu pomoć Vučićeva režima i Srpske pravoslavne crkve te logističku pomoć Moskve, želi vratiti 'bludnog sina' Crnu Goru pod skute Srbije, rekao je Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, gostujući u emisiji 'Otvoreno'

Podsjetimo, žestoki sukobi obilježili su vikend u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinju. Građani koji se protive ustoličenju u povijesnoj crnogorskoj prijestolnici probili su nekoliko policijskih blokada. U obračunu prosvjednika i policije više je osoba ozlijeđeno. Joanikije je ustoličen, a u Cetinje je stigao helikopterom jer su ceste bile blokirane.

Vurušić je naglasio da unutar prosrpske koalicije na vlasti vladaju veliki sukobi i antagonizmi koji će, smatra, prije ili kasnije isplivati na površinu. Održava ih, dodaje Vurušić, jedino činjenica da bi u slučaju novih izbora mogli izgubiti vlast.

'Zbog toga režim u Srbiji i SPC sa sadašnjom vlasti u Podgorici žele iskoristiti tu situaciju da vrate Crnu Goru u krilo Srbije negirajući opstojnost crnogorske nacije. Imamo primjere da se s najviših političkih, vjerskih i drugih nivoa o Crnogorcima govori kao o nekakvoj zavičajnoj definiciji, da su izmišljena nacija, otpadak srpstva', kaže Vurušić. Dodaje da se Crnogorce u provučićevskim medijima naziva 'Milogorcima' da bi se pokazao umjetan karakter crnogorske nacije.

  • +4
  • +1

Prosvjed na Cetinju

Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

'Odlaskom Đukanovića i njegove politike nestaje taj problem Crnogoraca koji su zapravo ništa drugo nego Srbi. Zbog toga SPC ima jaku političko-ideološku poziciju i moć u Crnoj Gori radi te srbizacije Crne Gore. Sve je to u sklopu priče o 'srpskom svetu', o kojem govore Vučić i Vulin, što je ništa drugo nego povratak na ideje Memoranduma SANU-a i Slobodana Miloševića, a znamo što je to bilo i kako je završilo', rekao je.

Dublje posljedice

Upitan hoće li sve ovo ostaviti dublje političke i geostrateške posljedice, Vurušić je rekao da sve ide prema tome.

'Padom Crne Gore i proširenjem 'srpskog sveta', Vučić dobiva velika krila i nije teško zamisliti da bi u tom slučaju mogao krenuti na sljedeću točku, a to je BiH. Znamo da tamo postoji Republika Srpska i njen lider Dodik godinama govori o Bosni kao nefunkcionalnoj državi, cijelo vrijeme prijeti referendumima. Ne treba puno razmišljanja o tome da je Vučić upravo ovime što se događalo posljednjih mjeseci preuzeo politiku Slobodana Miloševića, za što znamo da je apsurd jer znamo kako je završila', rekao je Vurušić. Dodao je da ga je iznenadila mlaka reakcija Bruxellesa jer nije pokazao razumijevanje za ono što se događa na Cetinju.

'SAD je koncentriran na ono što se događa u svjetlu Afganistana, ako je i bilo nade da će se baviti Balkanom, više je nema. Europski političari pred izbore u Njemačkoj i Francuskoj sigurno se ne mogu baviti osjetljivim temama poput proširenja ili stanja na Balkanu. Treće, postoji ozbiljna dvojba u kvalitetu europskih političara', rekao je Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Jakovina je rekao da se destabilizira regija koja nije ni postala stabilna. Uvjeren je da će se posljednji sukobi reflektirati na izvještaj Europske komisije te ističe kako je to šteta jer je Crna Gora mogla biti signal za sve zemlje u regiji.

'Imate taj problem da je propitivanje vlasti i poretka u Crnoj Gori vođeno od političara koji često dvoje u samu potrebu postojanja Crne Gore kao neovisne države. Imate dio svećenstva, uključujući Amfilohija Radovića, koji nije negirao Crnu Goru, ali je negirao crnogorstvo kao posebnu naciju. Ovaj sadašnji sukob ojačao je te suprotstavljene pozicije. Sigurno je da je to homogenizirajuće za one koji se smatraju Crnogorcima i smatraju to udarom na temelje države i negiranjem njihova identiteta, ali i na one sa srpskim zastavama koji su smatrali da je to isključivo regionalno crnogorsko ime', rekao je Jakovina. Istaknuo je da je Hrvatskoj, kao prvom susjedu, najveći interes to da u Crnoj Gori na vlasti bude proeuropska i prozapadna vlast.

Snažni pritisci

'Ono što je Porfirije Perić dobro učinio za odnose Srba i Hrvata bio je koncilijantni ton, on je učinio pozitivne geste. Manjini koja je bila ranjena u Hrvatskoj trebalo je pokazati da je Hrvatska njihov dom i da se trebaju osjećati normalno, pogotovo 30 godina nakon rata. Pretpostavljam da bi gospodinu Žigmanovu bilo dobro kad bi se u Subotici ili Vojvodini događalo nešto slično', rekao je.

Zlatko Vujović, s Fakulteta političkih nauka u Podgorici, rekao je da su postojali snažni pritisci na ministra unutarnjih poslova i šefa policije da se bez obzira na sve sigurnosne procjene uđe u proces nasilnog probijanja puta i ustoličenja mitropolita Joanikija.

'Akcija je proizvela dublju podjelu, teške posljedice za odnose, a vidjet ćemo kako će se to reflektirati na politički život. Treba imati u vidu to da je Cetinje po političkom značenju važno za Crnu Goru, ne samo u tradicionalnom smislu državnosti i identiteta, već je bilo i središte otpora ratnim događanjima na području bivše Jugoslavije. To je bio centar antiratnog otpora kad je Hrvatska napadnuta. Odatle se pjevalo 'Oprosti nam, Dubrovniče'. To se pamti i u velikosrpskom razumijevanju srušiti Cetinje znači otvoriti put integriranju Crne Gore u veliku Srbiju', rekao je Vujović. Naglasio je da je crnogorska vlast pod punom kontrolom SPC-a.

'S obzirom na to da Vučić kontrolira SPC, Vučić kontrolira i najveći dio poteza vlade. Nekad se potezi članova vlade i premijera sukobljavaju s interesima zapadnih partnera pa imamo intervenciju nekih ambasada, ali kad se dođe u direktnu koliziju s interesima Vučića, crnogorska vlada vrlo teško može pokazati integritet. Ona je postala marioneta srpskog režima', ustvrdio je Vujović. Kazao je da je nakon posljednjih sukoba atmosfera u Crnoj Gori mirna, ali i da su ljudi razočarani i bijesni.

'Dolazi do homogenizacije dvaju blokova. Raščišćava se politička scena, razne političke opcije pozivaju na izvanredne izbore, ali također svjedočimo velikoj krizi unutar vladajuće koalicije i ona se samo produbljuje. Mogući su svi scenariji', rekao je Vujović. Smatra da će na političkoj sceni Crne Gore ubuduće biti vrlo turbulentno.

'Očekuju nas kriza, produbljivanje podjela, destabilizacija zemlje i vjerojatno snažnije uključivanje zapadnih partnera u pregovore. Mogući su i izvanredni parlamentarni izbori ako se kriza odrazi na pokret URA. Vjerujem da će Crna Gora gotovo potpuno biti kooptirana u 'srpski svet' ako ova vlada ostane u punom mandatu i ako izostanu reakcije stranih partnera, SAD-a i članica NATO-a', rekao je Vujović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!