RIJEČKA MLADEŽ HDZ-A:

'Otvaranjem frižidera započela je Obijeva era’

25.05.2011 u 16:25

Bionic
Reading

Mladež HDZ-a Primorsko-goranske županije akcijom Otvaranjem frižidera započela je Obijeva era, danas je na riječkom Korzu reagirala na aktualne događaje vezane uz aferu s navodnom pronevjerom novca namijenjenog za kupnju oružja za obranu Rijeke, a s kojom je povezan bivši gradonačelnik Rijeke Slavko Linić

'Poznato je da je aktualni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istupio u obranu Slavka Linića te izašao u javnost s uplatnicom koja navodno potvrđuje da je novac uplaćen za neuspjelu kupnju oružja vraćen u riječki

gradski proračun. No ubrzo se ispostavilo da dinarska protuvrijednost od 98,7 milijuna na dan uplate izražena na uplatnici odgovara iznosu od tek nešto više od 440.000 njemačkih maraka', kaže Sanjin Baković, koordinator akcije.

On tvrdi da se, iako Obersnel kaže da je riječ o tečajnoj razlici, radi o još jednom apsurdu proizašlom iz riječkog teatra Gradske uprave.

'Radi se o vrlo jednostavnoj računici - uplata je vezana za tečaj njemačke marke i ako se novac vraćao 29. rujna 1992, u gradski je proračun trebala biti uplaćena vrijednost dinara naspram njemačke marke na tečaj toga dana. Radi li se o krađi ili o nesposobnosti onoga koji je nadgledao povrat novca, u to ne želimo ulaziti', objašnjava Baković.

Smatra da je gradski proračun oštećen za nešto više od 100 milijuna hrvatskih dinara te da netko treba pred zakonom i pred građanima grada Rijeke preuzeti odgovornost, a za sve one koji beskompromisno staju u obranu onih koji su bili upleteni, kaže da su sramota za Rijeku i Riječane.

U sklopu performansa, Mladež HDZ-a dijelila je građanima uvećane sporne uplatnice, a moglo se i zaviriti u frižider koji je skrivao 'pravu' uplatnicu s iznosom od 197 milijuna hrvatskih dinara. Znatiželjnici su bili počašćeni energetskim napicima s natpisom '20-godišnja apsolutna vlast daje ti krila'.