OSMOGODIŠNJI BUM

Otvaranje Ikee kraj je revolucije šoping-centara

27.05.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Skoro otvaranje Ikee označit će završetak osmogodišnjeg buma izgradnje šoping-centara u Zagrebu, tijekom kojeg je površina trgovačkih prostora povećana za gotovo pet puta. Prostora za daljnji rast više nema jer sa 700 m2 trgovačkog prostora na 1000 stanovnika Zagreb već nadmašuje prosjek europskih metropola

U posljednjih osam godina u Zagrebu izgrađeno je ukupno oko 423.000 m2 trgovačkih centara. Završetkom izgradnje Supernove i Ikee tržište će biti potpuno zasićeno te će prosjek četvornih metara sagrađenoga trgovačkog prostora na 1000 stanovnika doseći približno 700 m2, što je u razini, odnosno malo iznad prosjeka europskih metropola, ističu analitičari ZANE nekretnina.

S ukupnom površinom prostora u trgovačkim centrima od 530.000 m2 Zagreb zauzima više od polovine ukupnog tržišta Republike Hrvatske. Navedena površina pokriva tzv. high street trgovine u samom središtu grada i trgovačke centre raspoređene unutar grada i u gradskoj okolici.


High street lokacijama u Zagrebu smatra se područje najuže pješačke zone i obuhvaća Ilicu od Trga bana J. Jelačića do Frankopanske, Gundulićevu ulicu, Cvjetni trg, Masarykovu ulicu, Teslinu ulicu te dio neposredno povezan s Cvjetnim trgom.

Kao potencijalna high stret lokacija prije nekoliko godina počela se razvijati i Frankopanska ulica, no u protekle dvije godine taj je razvoj zaustavljen te se većina trgovina s high street brendovima preselila na druge lokacije.

Većina trgovačkih centra smještena je na ulazima u grad, a najveći je Westgate s površinom od 80.000 m2. Manji centri smješteni u središtu grada (Centar Kaptol, Cvjetni, Importanne) raspolažu s oko 60.000 m2 bruto površine.

Tržište trgovačkih prostora u Zagrebu čine i trgovački centri velikih retailera Konzuma, Plodina, Mercatora, Interspara, Emmezete i drugih koji u većini slučajeva uz trgovački prostor vlastitog brenda sadrže i trgovine drugih brendova.

Postojeća ponuda trgovačkih centara u kolovozu 2014. povećat će se za dodatnih 40.000 m2 otvorenjem Ikee u Rugvici - ona za sada otvara samo prvu fazu projekta, tzv. blue box, a drugi dio projekta Zagrebu bi donio dodatnih 65.000 m2, no ta je faza za sada odgođena.