jačanje suradnje

Picula amandamanom osigurao dva milijuna eura za otoke

12.03.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, podnio je amandman u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ unutar Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju.

 ‘Vrlo sam sretan što je odobren projekt koji sam s dvoje kolega iz Međuskupine predložio još lani u kolovozu, a ovo je vrlo opipljiv rezultat - iz ovogodišnjeg proračuna dodijeljeno nam je dva milijuna eura.’

Zastupnici Tonino Picula, Alfred Sant i Michela Giuffrida ističu kako je cilj ovog projekta učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za rješenja na europskoj razini. Sredstva za tu namjenu bit će dodijeljena u sljedeće dvije godine.

‘Krajnji cilj je pomoći otocima da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom’, istaknuo je zastupnik Picula. 

Zastupnik napominje da će u okviru ove akcije biti uspostavljen Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum). Preko njega će se pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke.

Forum će biti osnovan tijekom otočne konferencije na Kreti, pripremnog događaja s ključnim dionicima za njegovo djelovanje, nakon čega slijedi follow-up u Bruxellesu ili Bonnu u drugoj polovici 2017. godine.