PUT U PROPAST OTOKA

Otočani peticijom 'ruše' Vladinu odluku

09.01.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka pozvao je otočanke i otočane na potpisivanje peticije zbog zanemarivanja stanja na otocima, a posebno temeljem Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti u kojoj su svi hrvatski otoci razvijeni

'Po odluci Vlade hrvatski otoci su razvijeni. Žalosno, ali istinito. Otoci ne spadaju pod potpomognuta područja. Otočni sabor na svojoj zadnjoj sjednici vijeća donio je odluku o svojoj dosljednosti na prijedlog Nacrta Zakona o regionalnom razvoju i na donesenoj odluci od strane Vlade Republike Hrvatske koja je na snazi od 1. siječnja 2014. Gdje su otočani u odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave? U predloženoj odluci dogodilo se da otoci koji su u sastavu riječkog, zadarskog, šibenskog, vodičkog, splitskog i dubrovačkog arhipelaga pripadaju jedinicama koje po indeksu razvijenosti spadaju u treću i četvrtu skupinu razvoja čija je vrijednost indeksa razvijenosti od 75 do manje od 125 posto prosjeka Republike Hrvatske, iako stvarno stanje stvari nije takvo. Otočni sabor stoga je donio odluku da se ide u potpisivanje peticije o uvrštavanju prijedloga Otočnog sabora povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o regionalnom razvoju da se nadopune članci 35., 36. i 37. Zakona o regionalnom razvoja u kojem se razvrstavaju jedinice područne samouprave i jedinice lokalne samouprave po indeksu razvijenosti s člankom 2. iz Zakona o otocima u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine', kazuje Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Naime, otočani do sada kroz postojeći Zakon o otocima budući da nisu bili obuhvaćeni Zakonom o područjima posebne državne skrbi, nisu imali prava na navedene povlastice.

'Zato smatramo da u Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske obavezno treba implementirati čl. 2 iz Zakona o otocima u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine', objasnio je Barić koji ujedno najavljuje radni sastanak na temu izmjene Odluke o određivanju državnih linija u linijskom obalnom pomorskom prometu u svezi otvaranja luke Gaženica, odnosno izmještanja prometa trajektnih linija iz gradske luke Zadar na Poluotoku u luku Gaženica od 1. srpnja ove godine.

'Izmještanjem kompletnog trajektnog prometa iz gradskog središta najvećem broju otočana produljit će se putovanje do Zadra, ali će se i povećati troškovi dolaska u grad i povratka na otok. Povlači se pitanje što će biti s putničkim terminalom i s cijelom infrastrukturom koja je namijenjena putnicima. Na sva ova pitanja Otočni sabor će pokušati dobiti odgovore od mjerodavnih službi na sastanku koji će se održati 16. siječnja 2014. u Zadru', najavio je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.