božićni poklon

Otkriveno tko doprema cjepivo u Hrvatsku i u čijim će se komorama čuvati

22.12.2020 u 08:16

Bionic
Reading

Nakon gotovo godinu dana teške borbe s koronavirusom Europska agencija za lijekove (EMA) jučer je odobrila uporabu prvog cjepiva protiv covida-19, i to od američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha.

U Hrvatsku će, kao i u druge europske zemlje, stići na Štefanje, 26. prosinca, a prva cijepljenja obavit će se od 27. do 29. prosinca. U sve zemlje stiže simbolična doza koja označava početak cijepljenja, a u našem slučaju riječ je o 9750 doza.

Kako doznaje Jutarnji list, za prijevoz je zadužen DHL, a dostavlja se avionom u pakiranju sa suhim ledom. S obzirom na to da svaka bočica cjepiva ima pet doza, u Hrvatsku stiže 1950 pakiranja koja se cijelim putem održavaju na predviđenoj temperaturi. Naime, cjepivo zahtijeva pohranu u posebnim uvjetima, u komorama na temperaturi od -70 stupnjeva Celzijevih. Za pohranu cjepiva koristit će se takve komore u tvrtki Medoka te u Imunološkom zavodu.

Distribucija cjepiva do mjesta cijepljenja također je odgovarajuće osigurana, a na mjestima cijepljenja moguća je pohrana u hladnjacima na temperaturi do +4 stupnja Celzijeva pet dana i za to vrijeme treba obaviti cijepljenje pacijenata.

Zagrebačka zračna luka još čeka obavijest DHL-a

U Zagrebačkoj zračnoj luci "Franjo Tuđman" do jučer nisu zaprimili najavu o dolasku aviona s pošiljkom cjepiva avionom DHL-a. Tvrtka DHL na zagrebačkom aerodromu ima svoj skladišni prostor, ali prethodno mora obavijestiti aerodrom zbog obavljanja svih procedura.

Prema neslužbenim informacijama, tvrtka Pfizer ima ugovor s jednom domaćom tvrtkom za kamionski prijevoz cjepiva unutar Hrvatske hladnjačama koje mogu održavati temperaturu na -80 stupnjeva i osigurati tzv. hladni lanac koji osigurava siguran prijevoz vakcine od aviona do krajnjeg korisnika.