OPASNOST JOŠ VEĆA NAKON ULASKA U EU

Otkrivene nove droge u Hrvatskoj

26.06.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Broj liječenih osoba zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama u prošloj je godini porasla za 2,5 posto u odnosu na 2011. godinu, pokazuju podaci predstavljeni danas u Banskim dvorima u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Konferenciju za novinare tim povodom otvorila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasivši važnost edukacije i represivnog sustava u suzbijanju uporabe droga.

U 2012. je u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj registrirano 7.855 osoba koje su se liječile od ovisnosti, od toga 1.120 po prvi put. U odnosu na 2011. ukupan broj liječenih ovisnika je veći za 2,5 posto (2000. godine bilo ih je 3.900).

Najizraženiji problem zlouporabe opijata je u Istarskoj županiji gdje je prošle godine na 100.000 stanovnika bilo 514 registriranih ovisnika, a slijede Zadarska i Primorsko-goranska županija te Grad Zagreb.

Prosjek Hrvatske je 272 registrirana ovisnika na 100 tisuća stanovnika.

Većinu liječenih ovisnika čine muškarci (82,5 posto), a na liječenje i muškarci i žene uglavnom dolaze nakon 25 godine starosti.

Ovisnička populacija, pokazuju rezultati, sve više stari, pa je u 2012 većina osoba bila starija od 30 godina (muškarci 33,1 godinu, žene 31,8 godina), kazao je voditelj Službe za epidemiologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Marijan Erceg.

To upućuje da se osobe zadržavaju u sustavu liječenja duži niz godina, dok je broj novopridošlih stabilan.
Broj smrtnih slučajeva povezanih sa zlouporabom droge manji je nego prethodnih godina - u 2012. bilo je 165 smrtnih slučajeva (2011. bilo ih je 193).

Udio kriminaliteta iz oblasti zlouporabe droga u sveukupnom kriminalitetu stabilan je duži niz godina i iznosio oko 10 posto što pokazuje, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec, da ne postoji otvorena narko scena u Hrvatskoj.

Prošle godine zabilježeno je 7.295 kaznenih djela vezanih uz zlouporabu i krijumčarenje droga, 6,1 posto manje nego prethodne godine, a za sve modalitete kaznenog djela zlouporabe droga prijavljena su 5.052 počinitelja.
U 2012. bilo je ukupno 6.381 zapljena svih vrsta droga (povećanje od 0,6 posto u odnosu na 2011.).

Vnučec je upozorio kako će zbog ulaska Hrvatske u EU nestati carine kao jedne barijere za ulazak droga u Hrvatsku te će, naglasio je, policija morati više pažnje posvetiti 'dubinskoj kontroli'.

Prošle godine zaplijenjeno je i pet novih psihoaktivnih tvari u obliku mješavina, praha i tableta, na što je na početku konferencije za novinare upozorila i potpredsjednica Vlade Opačić kazavši kako ima sve više sintetskih droga koje se mogu nabaviti na brojnim mjestima.
Opačić je ocijenila kako će edukaciji u štetnosti droga pridonijeti i zdravstveni odgoj u školama čiji se jedan modul bavi upravo tom tematikom.