'operacija admiral'

Otkrivena velika porezna prijevara u EU-u; šteta je veća od 2 milijarde eura

29.11.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je u utorak da su razotkrili vrlo složenu shemu prijevare u vezi s PDV-om koja se temelji na prodaji popularne elektroničke robe, a kojom je pričinjena šteta od nevjerojatnih preko dvije milijarde i 200 milijuna eura

Akcija nazvana 'Operacija Admiral' u kojoj su sudjelovale agencije za provođenje zakona 14 država članica EU-a provedena je u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj, a već prije tijekom listopada provedene su pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj, piše Slobodna Dalmacija.

'Bez EPPO-a, za pripremu ovakve operacije bile bi potrebne godine, ili što je vjerojatnije, nikad se ne bi dogodila. Kada je riječ o prijevarama u vezi s PDV-om, iz nacionalne perspektive, štete se mogu procijeniti kao relativno male ili nepostojeće ili čak ostati neotkrivene. No, treba gledati širu sliku, a EPPO-u je trebalo manje od 18 mjeseci od početnog izvješća o zločinu do otkrivanja cijele mreže organiziranih kriminalnih skupina, odgovornih za nevjerojatne gubitke od 2,2 milijarde eura poreznim obveznicima EU-a. Vjerujem da je ovo do sada najveća europska prijevara s PDV-om', kazala je Laura Kövesi, europska javna tužiteljica.

Cijela je priča započela u Portugalu kada je u travnju 2021. portugalska porezna uprava u gradu Coimbri istraživala tvrtku koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje zbog sumnje na prijevaru s PDV-om. 

'Ono po čemu se ova prijevara ističe je iznimna složenost lanca tvrtki.', istaknuli su iz EPPO-a dodajući kako je ovakvu vrstu prijevare nemoguće otkriti gledano iz perspektive svake pojedine članice. 

Na temelju najnovije procjene Europola ovakve vrste prijevara donose oko 50 milijardi eura poreznih gubitaka državama članicama EU-a.