nezakonite isplate

Otkrivamo: U MORH-u se ukralo triput više nego u Vladi. Pogađate - na dnevnicama

27.03.2017 u 06:52

Bionic
Reading

Veliku buru izazvalo je nedavno otkriće o nezakonitim isplatama dnevnica u Vladi, pri čemu je javnost iznenadila činjenica da je netko u srcu Vlade godinama na takav način krao novac poreznih obveznika, a koliko je zasad poznato, riječ je o oko pola milijuna kuna. No još je šokantnije otkriće do kojega je došao tportal, da se na sličan način kralo i u Ministarstvu obrane, ali da je riječ o oko tri puta većem iznosu od onoga koji se spominje u slučaju Vlade

Prema službenim podacima do kojih je tportal došao istražujući dobivenu informaciju, administrativna tajnica u Službi za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Sanja Šprišić, tijekom više od osam godina, od 14. listopada 2004. do 28. studenog 2012. godine, nezakonitim je isplatama dnevnica i putnih naloga stekla više od 1,5 milijuna kuna (točan iznos je 1.551.963,80 kuna). Da bi to ostvarila, lažirala je čak 942 putna naloga na temelju kojih joj je mjesečno u prosjeku isplaćivano oko 16.000 kuna, sve dok konačno 2012. nije otkrivena te je protiv nje podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Obrazac je uvijek bio isti, u putne naloge na svoje ime Šprišić bi unosila neistinite podatke o njezinu upućivanju na službena putovanja, potom je navedene naloge, bez odobrenja i znanja ovlaštenih osoba, ovjeravala službenim pečatom MORH-a koji joj je bio dostupan. Takve je naloge potom dostavljala Financijskoj službi MORH-a u kojoj su joj, ne sumnjajući u vjerodostojnost podataka, isplaćivali novac za putne troškove i dnevnice za službena putovanja na kojima nikada nije bila. Ideju za takvu nezakonitu zaradu, kako piše u sudskom spisu, dobila je nakon što je vidjela kako drugi djelatnici MORH-a putuju i na ime toga dobivaju naknadu, pa je i sama napravila jedan lažni nalog kada je bila na privatnom putovanju, a kasnije je nastavila s takvom praksom.

Šprišić, koja je na početku suđenja priznala krivnju, tijekom postupka koji se vodio 2014. osuđena je za kazneno djelo prijevare na godinu dana zatvora i određeno joj je da novac mora vratiti u proračun. Prvostupanjskom odlukom Općinskog kaznenog suda kazna zatvora joj je, doduše, bila zamijenjena radom za opće dobro, no Županijski sud u Zagrebu prihvatio je dio žalbe tužiteljstva i odredio da Šprišić mora ići u zatvor kako bi se postigao pravi smisao kazne. Drugi dio žalbe, onaj o povećanju kazne, Županijski sud nije uvažio pa joj je ostala kazna od godinu dana zatvora.

Tijekom postupka Šprišić je izjavila da žali zbog učinjenoga, da ju je sram zbog toga te da više nikada to ne bi učinila. Navodila je da je bila u teškoj životnoj situaciji jer je prolazila kroz dugotrajni proces razvoda braka te da je bila u financijskim problemima jer je otplaćivala kredite, ali da shvaća kako to nije opravdanje za njeno postupanje. Izjavila je i da želi nezakonito isplaćenih 1,5 milijuna kuna vratiti u proračun u roku od nekoliko godina te da to namjerava učiniti od prihoda koje ostvari njena tvrtka ili da će 'podići hipoteku na stan i realizirati kredit, odnosno prodati stan i tako namiriti dug'.

No iz sudskog spisa je vidljivo da je od 1,5 milijuna kuna koje je dužna vratiti u proračun, kroz više rata uplaćenih tijekom 2014. i 2015. vratila ukupno tek 8.700 kuna, s time da je zadnju uplatu, u iznosu od 1.500 kuna, izvršila 13. studenog 2015. godine. Od 2013. više ne radi u MORH-u nego ima svoju tvrtku, a 29. rujna prošle godine, zbog neplaćanja duga, u sudskom spisu stavljena je bilješka da se pokrene naplata. To je ujedno i zadnja bilješka u spisu.