PUNO VIŠE OD MILIJUN KUNA

Otkrivamo koliko je SDP zapravo platio famoznog spin doktora Alexa Brauna

Alex Braun

Alex Braun

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

SDP je na usluge famoznog američkog spin doktora Alexa Brauna potrošio 4,6 milijuna kuna, a ne milijun kuna, kao što se do sada pisalo. Braunove usluge stranka je u vrijeme Zorana Milanovića plaćala 36.500 tisuća eura mjesečno bez PDV-a i to od studenog 2014. do prosinca 2015.

Državni ured za reviziju objavio je reviziju političkih stranaka. SDP je dobio bezuvjetno mišljenje iako je u 2015. potrošio više nego što je zaradio. To ne čudi s obzirom da su krajem 2015. održani parlamentarni izbori te su troškovi za kampanju znatno napumpali troškove stranaka.

No SDP je imao trošak više. Riječ je o angažiranju američkog spin doktora Alexa Brauna, a on je imao zadaću u nešto više od godine dana poraditi na imidžu stranke i napumpati joj rejting.


Strana akvizicija je stranku kojoj je tada na čelu bio Zoran Milanović koštala ukupno 4,6 milijuna kuna, a ne milijun, kako se do sada mislilo. Naime, iz izvješća je jasno kako je na konzultanta iz SAD-a potrošeno milijun kuna, ali samo u sklopu službene kampanje za izbore. Taj je trošak SDP i predočio javnosti u sklopu izvješća o financiranju kampanje. No Braun je svoje usluge stranci prodavao u dužem periodu od same kampanje.

S njim je dogovoreno istraživanje javnog mijenja i političke situacije, donošenje zaključaka, strategija i planova, analiziranje sudionika izbora, savjetovanje, kreiranje izborne strategije te sudjelovanje u stvaranju medijskog plana. Riječ je o uslugama realiziranim od studenog 2014. do prosinca 2015., za koje je SDP mjesečno plaćao 36.500 eura bez PDV-a.

Braun u Zagrebu nije boravio sam - imao je još jednog suradnika. Stranka je za njihov smještaj, prijevoz i prehranu potrošila još 61 tisuću kuna.

Kada se zbroji mjesečni iznos s PDV-om te trošak smještaja i prehrane, dolazimo do iznosa od 4,6 milijuna kuna. Ugovore koje je SDP predočio revizorima ne sadrže potpise ili pečat Braunove tvrtke Penn, Shoen&Berland pa ih je stranka još u rujnu ove godine molila da im dostave potpisane ugovore, no do studenog 2016. nisu im udovoljili.

Alex Braun, Dan Špicer i Kristina Ikić Baniček Društvene mreže

Alex Braun, Dan Špicer i Kristina Ikić Baniček Društvene mreže

Izvor: tportal.hr / Autor: Facebook


Izdani računi za usluge ovog spin doktora ne sadrže opis obavljenih poslova, no u SDP-u su potvrdili da je Braun ugovorene usluge izvršio u cijelosti, uz obrazloženje da je navedeno vidljivo iz porasta popularnosti SDP-a među biračima. Naime, tijekom Braunovog angažmana rejting stranke je prema CRO Demoskopu narastao s 24,8 posto u veljači 2015. na 31,9 posto u listopadu 2015.

Članovi dužni 15 milijuna kuna za članarinu

Prema nalazu revizije, SDP je krajem prošle godine imao 50 zaposlenih. Ostvario je 46,3 milijuna kuna prihoda, dok su rashodi bili nešto viši: 47,2 milijuna kuna.

Iz državnog proračuna dobili su 29.807.588 kuna, od čega se 22.247.588 kuna odnosi na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a 7.560.000 kuna na naknadu troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Prihodi iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave su ostvareni u iznosu od 8.055.144 kune, od čega se 7.735.500 kuna odnosi na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a 319.639 kuna na naknadu troškova izborne promidžbe.

Od članarina su prikupili 2.255.546 kuna, a od donacija nešto više od pola milijuna kuna.

Očito je da SDP ima problema s naplatom članarine. Naime, članovi su od 2008. do kraja 2015. godine dužni stranci 15 milijuna kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!